Kynutý věnec s povidly

Povidla
176 Kynutý věnec s povidly

Ingredience

Na kvásek:

  • ½ kostičky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 80 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce hladké mouky Babiččina volba

 

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 120 g cukru
  • špetka soli
  • 50 g sádla (popř. másla)
  • 200 ml vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • na špičku nože mletého muškátového oříšku

 

Navíc:

  • 400 g povidel
  • 20 ml rumu
  • 30 g mletého máku

Postup

Do misky rozdrobte droždí, promíchejte s cukrem, zalijte mlékem a promíchejte s moukou. Misku přikryjte utěrkou a dejte na 15 – 20 minut na teplé místo.

Rozpusťte sádlo a nechte zchladnout. Do mísy nasypte mouku, promíchejte s cukrem, solí a muškátovým oříškem. Doprostřed udělejte důlek. Žloutky prošlehejte s mlékem, nalijte do důlku, přidejte vzešlý kvásek, lehce promíchejte. Přilijte zchladlé sádlo a vypracujte pružné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 – 60 minut.

Smíchejte povidla s rumem a mákem.

Vykynuté těsto propracujte a na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na obdélník velký asi 35 x 74 cm.  Na těsto rovnoměrně rozetřete povidla. Nechte volný podélný kraj (asi 3-5 cm). Stočte těsto do rolády ze strany, kde je podélný kraj pomazaný. Teď bude vhodné přendat roládu na pečící papír pro pozdější snadnou manipulaci.

Uprostřed roládu po délce rozkrojte. Horní část můžete nechat nedoříznutou. Opatrně dvě vzniklé části proplétejte, poté spojte kraje a vytvořte věnec.

Vložte do trouby předehřáté na 190⁰C a upečte dozlatova.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku