Kynutý věnec s povidly

Povidla
559 Kynutý věnec s povidly

Ingredience

Na kvásek:

  • ½ kostičky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 80 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce hladké mouky Babiččina volba

 

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 120 g cukru
  • špetka soli
  • 50 g sádla (popř. másla)
  • 200 ml vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • na špičku nože mletého muškátového oříšku

 

Navíc:

  • 400 g povidel
  • 20 ml rumu
  • 30 g mletého máku

Použitá mouka

Postup

Do misky rozdrobte droždí, promíchejte s cukrem, zalijte mlékem a promíchejte s moukou. Misku přikryjte utěrkou a dejte na 15 – 20 minut na teplé místo.

Rozpusťte sádlo a nechte zchladnout. Do mísy nasypte mouku, promíchejte s cukrem, solí a muškátovým oříškem. Doprostřed udělejte důlek. Žloutky prošlehejte s mlékem, nalijte do důlku, přidejte vzešlý kvásek, lehce promíchejte. Přilijte zchladlé sádlo a vypracujte pružné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 – 60 minut.

Smíchejte povidla s rumem a mákem.

Vykynuté těsto propracujte a na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na obdélník velký asi 35 x 74 cm.  Na těsto rovnoměrně rozetřete povidla. Nechte volný podélný kraj (asi 3-5 cm). Stočte těsto do rolády ze strany, kde je podélný kraj pomazaný. Teď bude vhodné přendat roládu na pečící papír pro pozdější snadnou manipulaci.

Uprostřed roládu po délce rozkrojte. Horní část můžete nechat nedoříznutou. Opatrně dvě vzniklé části proplétejte, poté spojte kraje a vytvořte věnec.

Vložte do trouby předehřáté na 190⁰C a upečte dozlatova.

Zavřít

Kvalita mouk Babiččina volba je naší prioritou

Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.

Více zde
Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.