na 15 kusů
Odpalované těsto:
Žloutkový krém:
Dále potřebujete pečicí papír a zdobicí sáček se zubatou špičkou.
Odpalované těsto není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Připravte si tlustostěnný rendlík. Do něj mléko, vodu, špetku soli a máslo. Za průběžného míchání přiveďte směs k varu. Jakmile začne směs vřít, ihned přidejte najednou celé množství mouky a začněte takzvaně odpalovat – tedy za stálého míchání vařte směs na mírném plameni. Od hrnce určitě neodcházejte, naopak je třeba neustálý pohyb vařečkou nebo stěrkou tak, aby se těsto sjednotilo, ale nepřipalovalo se ke stěnám hrnce.
Poté přendejte hrudku těsta do robotu a nechte ji v něm zchladnout. Těsto by mělo mít teplotu přibližně „na prst“ – to znamená, že při doteku nijak nepálí, jen je pocitově teplé. Nyní k němu při pomalém hnětení přidávejte postupně všechna vejce. Vždy přidejte další, až když se předchozí zcela zapracuje.
Věnečky tvořte pomocí zdobicího sáčku. Vytvořte kolečko na pečicím papíru, není nutné mít přílišné rozestupy, věnečky nabudou jen lehce. Ideální průměr věnečku je asi 7 cm. Můžete si na papír předkreslit kolečka, abyste měli jistotu, že bude jeden jako druhý. Pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 35 minut. Během pečení troubu neotevírejte.
Po vychladnutí si připravte žloutkový krém. Vanilkový cukr s mlékem zahřejte v hrnci. Pokud chcete, je možné použít i pravou vanilku. Žloutky, cukr a škrob si zatím prošlehejte v misce. Na tuto směs nalijte ohřáté mléko a zašlehejte společně dohladka. Vraťte zpět do hrnce a přiveďte k varu. Minutu míchejte ve varu a stáhněte. Vmíchejte máslo a nechte na chladném místě zcela vychladnout. Je vhodné během chladnutí 1–2× prošlehat.
Věnečky podélně rozřízněte, zdobicím sáčkem je naplňte krémem a zaklopte vrchní částí věnečku. Uložte do chladné spíže a před podáváním lehce pocukrujte.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.