1 kostička droždí
100 g cukru krupice
200 ml vlažného mléka
500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
2 lžíce rumu
50 g rozinek
vanilkový lusk
špetka soli
kůra z 1 bio citronu, šťáva z 1 poloviny citronu
3 žloutky
50 g pokrájených oloupaných mandlí
150 g rozpuštěného másla
1 žloutek na potření
Tradiční nadýchaný bochánek s oříšky a rozinkami nesmí chybět o Velikonocích na našem svátečním stole. Díky naší mouce na kynuté těsto bude mazanec vláčný a kyprý, s těstem navíc půjde krásně pracovat. Kynutých těst se nemusíte bát, s naším receptem se vám zaručeně povede.
Rozinky namočte asi na hodinu do rumu.
Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
Mouku smíchejte se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněťte, ideálně v robotu (cca 5 minut), popřípadě v ruce vařečkou (to chce ale minimálně 10 minut). Výsledné těsto musí mít lesklou, hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto nechte vykynout na dvojnásobek (cca 1–2 hodiny podle teploty v místnosti).
Vykynuté těsto zpracujte v bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě půl hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C. Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte péct. Deset minut pečte zprudka při 200 °C, poté zmírněte teplotu na 160 °C a zvolna dopečte (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobte troubě).
Po upečení nechte pozvolna zchladnout a posypte moučkovým cukrem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.