Velikonoční mazanec

Pečivo Velikonoce

Ingredience

1 kostička droždí

100 g cukru krupice

200 ml vlažného mléka

500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto

2 lžíce rumu

50 g rozinek

vanilkový lusk

špetka soli

kůra z 1 bio citronu, šťáva z 1 poloviny citronu

3 žloutky

50 g pokrájených oloupaných mandlí

150 g rozpuštěného másla

1 žloutek na potření

Použitá mouka

Tradiční nadýchaný bochánek s oříšky a rozinkami nesmí chybět o Velikonocích na našem svátečním stole. Díky naší mouce na kynuté těsto bude mazanec vláčný a kyprý, s těstem navíc půjde krásně pracovat. Kynutých těst se nemusíte bát, s naším receptem se vám zaručeně povede.

Postup

Rozinky namočte asi na hodinu do rumu.

Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.

Mouku smíchejte se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněťte, ideálně v robotu (cca 5 minut), popřípadě v ruce vařečkou (to chce ale minimálně 10 minut). Výsledné těsto musí mít lesklou, hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto nechte vykynout na dvojnásobek (cca 1–2 hodiny podle teploty v místnosti).

Vykynuté těsto zpracujte v bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě půl hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C. Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte péct. Deset minut pečte zprudka při 200 °C, poté zmírněte teplotu na 160 °C a zvolna dopečte (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobte troubě).

Po upečení nechte pozvolna zchladnout a posypte moučkovým cukrem.

Zavřít

Kvalita mouk Babiččina volba je naší prioritou

Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.

Více zde
Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.