Mazanec

Velikonoce
860 Mazanec

Ingredience

  • 1 kostička droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
  • kůra z 1 bio citronu, šťáva z 1 poloviny citronu
  • 3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek na potření

Použitá mouka

Postup

Rozinky namočte asi na hodinu do rumu.

Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.

Mouku smíchejte se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněťte, ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou, to chce ale minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto nechte vykynout na dvojnásobek (cca 1–2 hodiny podle teploty v místnosti).

Vykynuté těsto zpracujte v bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě půl hodiny. Předehřejte troubu na 200°C. Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátkovými mandlemi a dejte péct. Deset minut pečte zprudka na 200°C, poté zmírněte teplotu na 160°C a zvolna dopečte (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobte troubě).

Po upečení nechte pozvolna zchladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.