Velikonoční mazanečky

Velikonoce
120 Velikonoční mazanečky

Ingredience

  • 150 ml mléka
  • 50 g másla
  • strouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 hřebíček
  • 2 tobolky kardamonu (nahrazeno anýzem)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 1 sáček droždí (7 g)
  • 125 g směsi sušeného ovoce
  • půl lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • čtvrt lžičky mletého zázvoru
  • 1 vejce + 1 rozšlehané vejce na potření

 

Na kříže:

  • 3 lžíce hladké mouky
  • půl lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce vody

 

Glazura:

  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce vody

Postup

Mléko, máslo, kůru, hřebíček a anýz dejte do hrnce a povařte, dokud máslo nezměkne. Nechte vychladnout.

Mouku, droždí, sušené ovoce a mleté koření promícháme v míse. Z rozpuštěného másla vyndejte koření, rozklepněte do něj jedno vejce a prošlehejte. Poté smíchejte se suchými přísadami.

V robotu nebo mixérem s hnětacími háky uhněťte těsto, dokud není hladké a pružné. Dejte buď přes noc do lednice nebo na 90 minut na teplé místo. Před dalším zpracováním nechte dojít na pokojovou teplotu (pokud je těsto přes noc v lednici).

Těsto rozdělte na 16 částí, každá by měla mít velikost pingpongového míčku. Uválejte z každé části kuličku a pak jemně zmáčkněte, abyste dostali bochánek. Tupou stranou nože udělejte na bochánku kříž a klaďte bochánky na plech vyložený pečícím papírem. Poté přykryjte útěrkou a nechte ještě 45 minut kynout na lince.

Troubu předehřejte na 200°C.

Bochánky pomašlujte rozšlehaným vejcem. Z mouky, cukru a vody udělejte pastu, ze které na bochánky malujte křížky podle stopy od nože. Pokud by se vám směs zdála moc suchá, přidejte trochu vody, dokud nedosáhnete krémovité konzistence.

Mazanečky pečte cca 15 až 20 minut, dokud nezačnou hnědnout. Po vyndání z trouby je potřete glazurou z cukru a vody, aby byly hezky lesklé.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku