Velikonoční chleba s kopřivami

Velikonoce
646 Velikonoční chleba s kopřivami

Ingredience

  • 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 350 ml teplé vody
  • 1 pytlík sušené droždí na 500 g mouky nebo 1/2 kostky
  • 2,5 zarovnané kávové lžičky soli
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst mladých kopřiv nebo pesto z mladých kopřiv
  • hrst petrželky
  • olivový olej

Použitá mouka

Postup

Odvažte si mouku, nasypte ji do větší mísy a přilijte vodu. Přisypte do mísy droždí, sůl a pomalu hněťte asi 10 minut. Než je těsto hotové, přidejte ještě hrst vlašských ořechů.

Vezměte větší mísu, nalijte do ní horkou vodu a do ní vložte mísu s těstem a přikryjte utěrkou. Díky teplé vodě těsto rychleji vykyne a po cca hodině zdvojnásobí svůj objem.

Připravte si formu na pečení chleba (např. jako na biskupský chlebíček). Do ní dejte polévkovou lžíci olivového oleje a mašlovačkou rozetřete po všech stranách. Do formy vložte polovinu těsta a rozprostřete. Přidejte hrst nasekaných mladých kopřiv nebo polévkovou lžíci pesta, navrch ještě nasekanou petrželku a opět rozprostřete a zakápněte lžící olivového oleje.

Na bylinky přidejte zbylou polovinu těsta, rozprostřete a nechte ještě kynout.

Předehřejte si troubu na 180°C. Vršek chleba pokapejte olivovým olejem, posypte ořechy a nechte péct asi 20 minut.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.