Velikonoční mrkvový dort

Mrkev Velikonoce
619 Velikonoční mrkvový dort

Ingredience

  • 130 g hnědého cukru
  • 150 g nahrubo mletých vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 250 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 180 g hladké mouky Babiččina volba dortová
  • 300 ml zakysané smetany
  • 500 g tvarohu
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • muškátový oříšek
  • 1 sáček sušených brusinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • pomerančová kůra
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 1/2 sáčku jedlé sody

 

Na ozdobu:
vlašské ořechy, čokoládová a cukrová vajíčka, žluté gelové barvivo

Použitá mouka

Postup

Mrkev nastrouhejte na jemno a v míse ji smíchejte s většinou ořechů, vejci a s olejem. Přimíchejte všechen hnědý cukr a jeden vanilkový. Zamíchejte 4 lžíce zakysané smetany. Ve druhé míse promíchejte mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a kořením včetně pomerančové kůry. Pokud chcete, můžete nakonec přimíchat sušené brusinky nebo zlaté rozinky.

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vlijte těsto a dejte péct na 1 hodinu a 10 minut do trouby rozehřáté na 140°C.

Tvarohovou náplň připravte smícháním tvarohu, zbytku zakysané smetany, vanilkového cukru a ušlehané smetany. Protože už začíná svítit sluníčko, použijte dle potřeby želatinu pro ztužení krému. Na potření povrchu a boků odložte asi třetinu krému, kterou obarvěte gelovou barvou na žluto. Oba krémy dejte ztuhnout do lednice.

Korpus nechte dobře vychladnout a rozřízněte na dvě části. Dolní korpus potřete krémem a horní díl položte řeznou plochou nahoru. Spojený dort potřete obarveným krémem z boků i shora. Ozdobte podle vlastní fantazie. Dort nechte alespoň půl dne v lednici vychladnout, aby se chutě pěkně spojily.

  • Místo zakysané smetany můžete použít i jogurt.

  • Ořechů můžete dát více či méně, záleží, kolik jich máte k dispozici. Obě kombinace (s méně i více ořechy) jsou velmi dobré a trošku jiné.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.