Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy

Vánoce

Ingredience

350 g hladké mouky

160 g studeného másla

100 g moučkového cukru

100 g vyloupaných vlašských ořechů

50 g studeného sádla

1 vejce

Na obalení:

100 g moučkového cukru

2 vanilkové cukry

Použitá mouka

Postup

Ořechy namelte s polovinou moučkového cukru najemno. Nemelte je zbytečně dlouho, aby nevytvořily tučnou pastu. Cukr na obalení smíchejte s vanilkovým cukrem a dejte stranou.

Do mísy dejte mouku, mleté ořechy a zbylý cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostky, sádlo a vejce. Promíchejte a rukama vypracujte těsto. Ne zbytečně dlouho a jen tak, aby se máslo dobře propojilo se zbytkem směsi.

Hotové těsto přijde do fólie a za okno (nebo do lednice). Dejte mu tam v klidu alespoň pár hodin nebo klíďo do druhého dne. Před tvarováním rohlíčků si pak zapněte troubu na 180 °C.

Z těsta si postupně odebírejte větší kusy a vyválejte je na silnější válečky. Ty pak rozválejte ještě víc (okolo 1 cm na tloušťku) a rozdělte na malé kousky (asi 3 až 4 cm na délku). Tyhle kousky ještě dotvarujte dlaní a stočte do ukázkových rohlíčků, které vyrovnejte na plech. Rohlíčky v troubě o něco nabudou, takže s tím počítejte. Nedělejte je moc tlusté a ani je na sebe na plechu moc nesardinkujte, ať se neslepí.

Rohlíčky pečte asi 10 až 15 minut. Vždycky je ale hlídejte, protože každá trouba peče jinak. Rohlíčky se pečou dorůžova a na spodní straně budou jen světlounce hnědé (ne víc).

Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte malinko vydechnout. Ještě teplé je pak obalte v připraveném vanilkovém cukru. Obalené rohlíčky nechte úplně vychladnout a přendejte do papírové krabice z vánoční kolekce. Skladujte je v chladu a podělte se o ně se všemi okolo.

Tip

Proč se těsto na rohlíčky při vyvalování občas drolí a nedrží při sobě? Drolivost syrového těsta ovlivňuje jeho teplota, míra vyhnětení těsta a jemnost namletí ořechů. Při zpracování tedy nechte těsto vždy povolit, zároveň ho ale nenechte úplně prohřát na pokojovou teplotu. Ořechy namelte co nejjemněji (pomáhá přídavek cukru) a těsto při zpracování nehnětejte příliš dlouho.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.