450 g hladké mouky na kynutá těsta
špetka soli
1 vanilkový cukr
150 ml smetany
100 ml vlažného mléka
100 g másla
40 g mletých mandlí
80 g cukru
2 žloutky
20 g čerstvého droždí
citronová kůra
K dokončení:
mandličky
med nebo javorový sirup na polití
vejce a mléko k pomašlování
Naše sváteční jidášky si zamilujete! Speciální hladká mouka na kynuté těsto v tomto receptu zajistí dokonale pružné a vláčné těsto, se kterým se snadno pracuje, a jidáše tak umotá každý. Pokud potřebujete návod na samotné motání, podívejte se na naše video!
Do mísy robota dejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte vlažné mléko a droždí. Rozmíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte asi 30 minut vzejít kvásek. Měl by pěkně nabýt na objemu a měly by v něm být i viditelné bubliny.
Přidejte smetanu, žloutky, rozpuštěné máslo (ne horké), mleté mandle a citronovou kůru. S pomocí hnětacího háku vypracujte nelepivé těsto v robotu, zabere to asi 10 minut. Těsto zakryjte a nechte kynout (asi 90 minut), dokud neznásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na díly o hmotnosti okolo 40 až 50 g. Každý díl ručně vyválejte do tvaru tenkého válečku a smotejte do tvaru jidáše. Jidáše dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout asi 30 až 45 minut.
Vykynuté jidášky ozdobte mandličkou a pomašlujte vejcem s mlékem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé jidáše pak potřete medem nebo sirupem a nechte zcela vychladnout.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.