Sváteční jidáše

Pečivo Velikonoce

Ingredience

450 g hladké mouky na kynutá těsta

špetka soli

1 vanilkový cukr

150 ml smetany

100 ml vlažného mléka

100 g másla

40 g mletých mandlí

80 g cukru

2 žloutky

20 g čerstvého droždí

citronová kůra

 

K dokončení:

mandličky

med nebo javorový sirup na polití

vejce a mléko k pomašlování

Použitá mouka

Naše sváteční jidášky si zamilujete! Speciální hladká mouka na kynuté těsto v tomto receptu zajistí dokonale pružné a vláčné těsto, se kterým se snadno pracuje, a jidáše tak umotá každý. Pokud potřebujete návod na samotné motání, podívejte se na naše video!

Postup

Do mísy robota dejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte vlažné mléko a droždí. Rozmíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte asi 30 minut vzejít kvásek. Měl by pěkně nabýt na objemu a měly by v něm být i viditelné bubliny.

Přidejte smetanu, žloutky, rozpuštěné máslo (ne horké), mleté mandle a citronovou kůru. S pomocí hnětacího háku vypracujte nelepivé těsto v robotu, zabere to asi 10 minut. Těsto zakryjte a nechte kynout (asi 90 minut), dokud neznásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na díly o hmotnosti okolo 40 až 50 g. Každý díl ručně vyválejte do tvaru tenkého válečku a smotejte do tvaru jidáše. Jidáše dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout asi 30 až 45 minut.

Vykynuté jidášky ozdobte mandličkou a pomašlujte vejcem s mlékem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé jidáše pak potřete medem nebo sirupem a nechte zcela vychladnout.

Zavřít

Kvalita mouk Babiččina volba je naší prioritou

Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.

Více zde
Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.