na 2 porce:
Na potření povrchu před pečením:
Nejprve začněte kváskem – přidejte trochu mléka, klidně ho lehce prohřejte – na prst, teplota nesmí přesáhnout 40 stupňů, jinak znehodnotí droždí. K tomu přidejte nadrobené droždí, lžíci cukru a dejte na teplé místo. Stačí 15 minut, a kvásek krásně nabude. Pokud se tak nestane, máte vadné nebo starší droždí a je znehodnocené. Vyhoďte je a začněte znovu s novým.
Na těsto rozpusťte v rendlíku máslo a dejte stranou zchladnout. Mezitím odvažte a přesejte do hluboké mísy mouku, přidejte vejce a cukr. Nakonec také máslo a kvásek. Do mísy nalijte 200 ml mléka, budete ale nejspíš ještě přilévat. Těsto zapracujte hnětačem – a to pořádně, musí být hladké, jednotné, pružné a nesmí se nikde drobit (tady si pomozte dalším mlékem). Takto hotové nechte pod utěrkou kynout hodinu na teplém místě nebo v troubě, pokud má program kynutí.
Když těsto vykyne, rozehřejte troubu na 160 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na 12 bochánků. Každý bochánek pak rozdělte na 3 stejné kusy, můžete si vždy pomoci váhou. Jednotlivé kousky rukou na vále vyválejte na úzké prameny. Ideálně o délce přes 30 cm. Každé tři prameny zapleťte jako klasický copánek. Na jedné straně nechte konec roztřepený, na straně druhé zasuňte okraj dospodu. Nechte před pečením kynout ještě 10–15 minut pod utěrkou na plechu.
Před vložením do trouby pomašlujte pomlázky vejcem rozšlehaným s vejcem. Pečte 15 minut dozlatova, podle potřeby regulujte nastavení trouby až na 180 stupňů. Vychladlé pomlázky můžete dozdobit mašlí. Podávejte s máslem a kakaem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.