Mléko ohřejte na pokojovou teplotu a rozdrobte do něj droždí. Vmíchejte vrchovatou lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky. Mísu s mlékem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě odstát 20 minut.
Když je kvásek hotový, přidejte k němu všechny zbylé suroviny na těsto a vypracujte pružnou hmotu. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rukama propracujte. Odkrajujte z těsta kousky a z každého vyválejte váleček, ze kterého vytvoříte šneky, smotané copánky a další tvary připomínající provaz.
Upletené jidáše nechte ještě 15 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem a poté je pečte v troubě předehřáté na 170°C. Jidáše jsou hotové, když jsou na povrchu zlatavé. Pečení trvá přibližně 15 minut.
Než se jidáše upečou, připravte si směs na potírání. Smíchejte rozpuštěné máslo, rum a med. Horké jidáše ihned po vyjmutí z trouby štědře potřete medovou směsí.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.