500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
220 ml vlažného mléka
90 g cukru
10 g vanilkového cukru
75 g rozpuštěného vlažného másla
2 vejce
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g instantního)
1 lžíce citronové kůry
máslo na potření (asi 75 g)
cukr moučka na posypání
špetka soli
Na náplň:
300 g švestkových povidel
tuzemský rum
Do mísy dejte špaldovou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, přidejte mléko a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky na kašičku. Zakryjte a nechte kvásek vzejít asi 30 minut. Povidla nařeďte trochou rumu a promíchejte.
Ke kvásku přidejte vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Hněťte asi 10 minut – můžete v robotu, ale jde to i v ruce s pomocí vařečky a dohnětením na desce. Zpracované těsto zakryjte v míse a nechte nakynout (90 minut).
Vykynuté těsto rozválejte válečkem na obdélníkový plát, který potom nožem rozdělte na čtvercové dílky. Do každého dílku dejte kousek náplně, prsty spojte protější cípy, sváry utěsněte a pak ještě dotvarujte v dlani.
Buchty vyskládejte do máslem vymazaného pekáče. A ještě je pak přejeďte rozpuštěným máslem po okrajích a kde se navzájem dotýkají. Zakryjte a nechte dokynout asi 30 minut. Troubu si rozehřejte na 180 °C.
Připravené buchty dejte do trouby a pečte asi 30 minut (i podle barvy). Ještě horké je můžete přetřít rozpuštěným máslem/sádlem s tuzemákem. Popřípadě je pouze nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.