Ricottové noky

Sýr
106 Ricottové noky

Ingredience

na 2 porce:

  • 250 g (1 kelímek) ricotty
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 150 g hladké mouky (+ trochu polohrubé na pomoučení válu)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • trochu nastrouhaného mletého muškátového oříšku

Na dokončení:

  • rajčata, česnek, bylinky, parmazán, olivový olej
  • bílé víno, máslo, bazalka

Postup

Těsto na noky si připravíte rychle a jednoduše. Všechny suroviny dejte do mísy, lehce směs dosolte a zpracujte stěrkou nebo i rukou. Nebojte se, těsto je hodně lepivé, ale na válu, když se lehce obalí další moukou, se s ním pracuje velmi dobře a snadno. Někdy se doporučuje dát hotové těsto na půl hodiny uležet do lednice, pokud ale hledáte variantu na rychlé vaření, vůbec to nevadí a můžete tento krok vynechat.

Na vále vytvarujte podlouhlou šišku a rozkrájejte ji na stejné díly. Pokud si rádi těsto odvažujete, ideální hmotnost noků je asi 30 g. Vytvarujte v ruce kuličku a lehce ji zmáčkněte vidličkou.

Noky vařte v osolené vroucí vodě asi 4 minuty. Řiďte se zlatým pravidlem – hotové jsou, když vyplavou na hladinu. Pokud se vám líbí naše úprava, připravte si rychlou italskou omáčku. Na lžíci másla orestujte čtyři stroužky česneku, přidejte pokrájená rajčata a zarestujte. Po chvíli podlijte decilitrem bílého vína. Nechte odpařit alkohol a přidejte asi naběračku vody z vaření noků. Rajčata změknou a omáčka zesklovatí. Přidejte čerstvou posekanou bazalku a nechte ji rozvonět. Když se konzistence stane krémovou, přihoďte do pánve noky a už bez ohřevu promíchejte. Na talíři zdobte čerstvými lístky bazalky a hoblinkami parmazánu.

Letní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku