Na větší bábovkovou formu
500 g hladké mouky na kynuté těsto
300 g vlažného plnotučného mléka
50 g změklého másla
25 g čerstvého droždí
1 vejce
50 g třtinového cukru
5 g soli
Na obalování
200 g rozpuštěného zchladlého másla
250 g třtinového cukru
1 lžíce mleté cejlonské skořice
K polévání
200 g javorového sirupu nebo tekutého medu
Nejprve vypracujte kvásek. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít. Mezitím do mísy robotu nasypte mouku, sůl a zbytek cukru. Když kvásek vzejde, stáhněte ho stěrkou do mísy, přidejte pokrájené máslo a vejce a zpracujte nástavcem hák. Postupně přidejte zbytek mléka.
Těsto může být dost lepivé, ale když se důkladně zpracuje v robotu a pak ještě na vále rukou, bude ideální. Na pomoučeném vále z něj utvořte kouli a dejte pod fólii na hodinu kynout na teplé místo.
Po vykynutí si připravte misku s rozpuštěným máslem a druhou s cukrem promíchaným se skořicí. Můžete také zkusit variantu jako ve videu, kdy máslo se směsí cukru přímo smícháte. Je to rychlejší, ušetříte jednu misku, ale se směsí může být horší manipulace. Z těsta oddělujte kuličky a každou vždy obalte v másle a pak ve skořicovém cukru. Jednotlivě je přidávejte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Těsto vyjde na asi 40 kuliček, nemusejí být všechny stejné. Formu vyplňte asi ze dvou třetin, pak ji přikryjte a nechte kynout.
Pokud se vám všechny kuličky nevešly do formy, nevadí! Můžete jimi plnit formičky na muffiny nebo ještě jednu menší formu, třeba na chlebíček. Nechte kynout dalších 40 minut. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C. Poté pečte 25–30 minut. Ihned po vyjmutí začněte prolévat sirupem nebo medem – ještě ve formě. Počkejte asi 1–2 minuty (déle raději ne, přilepila by se ke stěnám), bábovku vyklopte a prolijte zbytkem sirupu. Podává se tak, že si každý odtrhne kousek – původní kuličku – přímo z bábovky.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.