Monkey bread

Skořice

Ingredience

Na větší bábovkovou formu

500 g hladké mouky na kynuté těsto

300 g vlažného plnotučného mléka

50 g změklého másla

25 g čerstvého droždí

1 vejce

50 g třtinového cukru

5 g soli

Na obalování

200 g rozpuštěného zchladlého másla

250 g třtinového cukru

1 lžíce mleté cejlonské skořice

K polévání

200 g javorového sirupu nebo tekutého medu

Použitá mouka

Postup

Nejprve vypracujte kvásek. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít. Mezitím do mísy robotu nasypte mouku, sůl a zbytek cukru. Když kvásek vzejde, stáhněte ho stěrkou do mísy, přidejte pokrájené máslo a vejce a zpracujte nástavcem hák. Postupně přidejte zbytek mléka.

Těsto může být dost lepivé, ale když se důkladně zpracuje v robotu a pak ještě na vále rukou, bude ideální. Na pomoučeném vále z něj utvořte kouli a dejte pod fólii na hodinu kynout na teplé místo.

Po vykynutí si připravte misku s rozpuštěným máslem a druhou s cukrem promíchaným se skořicí. Můžete také zkusit variantu jako ve videu, kdy máslo se směsí cukru přímo smícháte. Je to rychlejší, ušetříte jednu misku, ale se směsí může být horší manipulace. Z těsta oddělujte kuličky a každou vždy obalte v másle a pak ve skořicovém cukru. Jednotlivě je přidávejte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Těsto vyjde na asi 40 kuliček, nemusejí být všechny stejné. Formu vyplňte asi ze dvou třetin, pak ji přikryjte a nechte kynout.

Pokud se vám všechny kuličky nevešly do formy, nevadí! Můžete jimi plnit formičky na muffiny nebo ještě jednu menší formu, třeba na chlebíček. Nechte kynout dalších 40 minut. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C. Poté pečte 25–30 minut. Ihned po vyjmutí začněte prolévat sirupem nebo medem – ještě ve formě. Počkejte asi 1–2 minuty (déle raději ne, přilepila by se ke stěnám), bábovku vyklopte a prolijte zbytkem sirupu. Podává se tak, že si každý odtrhne kousek – původní kuličku – přímo z bábovky.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.