Skořicový pletenec

Skořice
146 Skořicový pletenec

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • ½ sáčku sušeného droždí
  • 40 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • Na náplň: 30 g másla, 2 lžíce skořice, 5 lžic cukru
  • Na potření a posypání: 1 vejce, cukr

Postup

Do mísy nasypte mouku, do středu udělejte důlek a do něj vysypte droždí a cukr. Vše zalijte vlažným mlékem a nechte 10 minut odstát.

Přidejte vanilkový cukr, sůl, vejce a rozpuštěné máslo.

Vypracujte hladké těsto, vložte ho do čisté mísy a zakryté utěrkou nechte hodinu kynout na teplém místě.

V kastrůlku rozpusťte máslo, které později použijete na náplň.

Vykynuté těsto rozválejte na co nejtenčí placku obdélníkového tvaru.

Celé těsto potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte skořicí a cukrem.

Těsto zaviňte i s náplní do „ruličky“ a poté ho příčně rozkrojte na dvě stejně velké části.

Každou část těsta (nejlépe rádýlkem) podélně rozkrojte a dva prameny pak spleťte do pletence.

Oba pletence položte na pečicím papírem vyložený plech a nechte ještě 20 minut v teple kynout.

Vykynuté pletence potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem.

Pečte na 180 °C asi 20 minut.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku