Kvásek:
Na 10 uzlíků:
Na dokončení:
Tradiční a snadný recept, který si zvládnete připravit s dětmi. Jen nezapomeňte asistovat u samotného smažení nebo ho plně převzít. Na kynuté těsto si připravte nejprve kvásek. Odlijte trochu mléka, klidně ho lehce prohřejte – na prst. Teplota nesmí přesáhnout 40°, jinak znehodnotí droždí. K tomu přidejte nadrobené droždí, lžíci cukru a dejte na teplé místo. Stačí 15 minut, a kvásek krásně nabude. Pokud se tak nestane, máte vadné nebo starší droždí a je znehodnocené. Vyhoďte je a začněte znovu s novým.
Rozpusťte v rendlíku máslo a dejte stranou zchladnout. Mezitím odvažte a přesejte do hluboké mísy mouku, přidejte vejce a cukr. Nakonec také máslo a kvásek s mlékem. Těsto zapracujte hnětačem – a to pořádně, musí být hladké, jednotné, pružné a nesmí se nikde drobit (tady si případně pomozte dalším mlékem). Takto hotové nechte pod utěrkou kynout hodinu na teplém místě nebo v troubě, pokud má program kynutí.
Těsto rozdělte na 10 stejných bochánků. Každý z nich rukou vyválejte na vále a utvořte uzlík nebo vrkoč. Nechte stranou pod utěrkou ještě 10 minut kynout. Mezitím připravte olej na smažení v tlustostěnném rendlíku, začněte ho zahřívat. Pokud máte domácí teploměr, držte teplotu kolem 170 °C – ta je ideální, aby se uzlíky příliš rychle nepálily, ale propekly se také uvnitř. Stranou si dejte talíř se skořicí a moučkovým cukrem. Také si připravte kuchyňské utěrky nebo ubrousky, abyste uzlíky zbavili přebytečného oleje. Smažte po několika málo kusech (2, maximálně 3), v oleji hodně zvětší objem a potřebují mít dost prostoru. Po upečení je lehce osušte v ubrousku a obalte ve skořici a posypte cukrem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.