Kynuté tvarohové šátečky

Tvaroh
128 Kynuté tvarohové šátečky

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 125 ml plnotučného mléka + trochu navíc stranou

Na dokončení:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 žloutek
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • + drobenka

Postup

Nasypte do mísy mouku a v důlku připravte kvásek. Do důlku nalijte vlažné mléko, nadrobte droždí a přidejte cukr. Nechte v teple 10–15 minut odpočívat. Do mísy nebo robotu přidejte veškeré zbylé suroviny a zpracujte hladké nelepivé pružné těsto. Právě tyto vlastnosti podporuje hladká mouka na kynutá těsta. Nechte pod utěrkou v teple 60 minut kynout.

Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh, moučkový cukr a žloutek. Také si nachystejte klasickou drobenku.

Na pomoučeném válu vyválejte z těsta čtverec 20 × 20 cm a rozdělte jej na 16 stejně velkých dílů, přibližných čtverečků. Doprostřed každého dejte 1–2 lžičky tvarohové náplně, spojte cípy šátečku a opatrně přesuňte na plech s pečicím papírem. Nyní nechte pod utěrkou dalších 10 minut odpočívat na plechu. Tento proces nepřeskakujte, díky němu budou šátečky opravdu nadýchané.

Potřete bílkem zbylým z tvarohové náplně a posypte drobenkou. Pečte v troubě při zmíněných 160 stupních asi 12 minut dozlatova.

 

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku