Kynuté koláčky s tvarohem a ovocem

Jahody Meruňky
74 Kynuté koláčky s tvarohem a ovocem

Ingredience

na kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 250 ml vlažného mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru krupice (lze použít i moučkový)
  • 2 vejce
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • sezonní ovoce – jahody, meruňky, rybíz, ostružiny, maliny, švestky, borůvky… 

Tvarohová náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu

Drobenka:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g změklého másla 

K dokončení:

  • rozšlehané vejce na potření
  • máslo a rum

Postup

Z droždí, lžičky cukru a vlahého mléka připravte kvásek. Nechte jej 10 minut vzejít. Pak, nejlépe v robotu, vypracujte ze všech surovin hladké těsto a nechte pod utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Stranou si připravte tvaroh a zamíchejte do něj žloutek, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Také si připravte drobenku z mouky, cukru a másla. Pokud je třeba, nachystejte i ovoce – větší kusy pokrájejte.

Z těsta vyválejte asi 0,5 až 1 cm vysokou placku a skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem tvořte koláčky. Nechte je dalších 10 minut kynout. Pak uprostřed každého stlačte prsty těsto tak, aby vznikl důlek. Do každého dejte lžíci tvarohu, ovoce, co se na něj vejde, a zasypte drobenkou. Okraje pomašlujte vejcem.

Pečte na 180 °C asi 25 minut. Po vyjmutí z trouby hned potírejte rozpuštěným máslem s rumem.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku