Jablíčkové růže

Jablka
68 Jablíčkové růže

Ingredience

Na listové těsto:

  • 250 ml vlažné vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru
  • 15 g soli
  • 20 g olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • krupice nebo hrubá mouka na podsypání

Na náplň:

  • 4 zralá červená jablíčka
  • 2 lžíce čekankového nebo jiného sirupu
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • moučkový cukr na dokončení

Postup

Na růže můžete použít listové nebo tažené těsto.

Nejprve si připravte jablka. Nakrájejte celá jablíčka na tenké proužky, můžete a nemusíte odstranit jádřince, záleží na vás a stavu jablek. Plátky dejte do rendlíku, zalijte vodou, oslaďte sirupem, případně cukrem, a nechte 7–10 minut lehce provařit. Plátky změknou a bude se s nimi lépe pracovat. Po uvaření je sceďte a vysušte na kuchyňské utěrce.

Těsto vyválejte a nařežte na proužky asi 5 cm široké. Potřete je tenkou vrstvou meruňkové marmelády a vedle sebe vyskládejte kolečka jablek tak, aby částečně přesahovala okraj těsta. To přehněte, aby vznikla kapsa, a opatrně růži zarolujte.

Jednotlivé růžičky skládejte do máslem vymazané formy na muffiny. Růžičky pečte při 180 °C asi 30–40 minut dozlatova.

 

Příprava listového těsta:

K prosáté mouce přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu. Přísady nejdříve propracujte prsty a pak uhněťte tuhé těsto. Buď se do toho pusťte ručně, nebo za sebe nechte 8–10 minut pracovat hnětač. Vytvořte hroudu, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.

Dobře vychlazené máslo dejte mezi dvě fólie a rozválejte válečkem do tvaru obdélníku. Z těsta vyválejte obdélník dvakrát větší než obdélník másla. Máslo na obdélník položte a překryjte tak, aby bylo uvnitř těsta ze všech stran schované. Nyní obdélník vyválejte do délky tak, aby vznikl úzký obdélník. Ten pak na sebe co nejpřesněji třikrát přeložte. Těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.

Vyndejte těsto z lednice, pár minut počkejte a opět těsto rozválejte na úzký obdélník, složte a dejte vychladit. Celý postup ještě jednou opakujte. Těsto je hotové.

 

 

 

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku