Pšeničné šátečky babičky Aničky

Borůvky
604 Pšeničné šátečky babičky Aničky

Ingredience:

170g celozrnné pšeničné mouky

80g hladké špaldové mouky

20g čerstvého droždí

2 vejce (asi 110g)

50g rozpuštěného másla

40g třtinového cukru

125ml plnotučného mléka + trochu navíc stranou

 

Na dokončení:

200g mraženého nebo čerstvého ovoce

(na fotografii jsou borůvky)

40g měkkého másla

40g celozrnné pšeničné mouky

40g třtinového cukru

1 rozšlehané vejce na potření

Použitá mouka

Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko a lžíci cukru. Na teplém místě kvásek vzkypí během deseti minut. Pokud se tak nestane, nejspíš máte špatné droždí a začněte raději znovu.

Mezitím v hluboké míse připravte směs mouky, cukru, vejce, rozpuštěného másla a do důlku přidejte kvásek. Vypracujte hladké těsto, které neztéká. Pokud bude těsto drobivé a suché, přidejte ještě trochu mléka. Pokud se naopak těsto lepí, přidejte trochu mouky. Těsto nakonec zapracujte rukou, posypte trochou mouky a nechte 45minut kynout v teple. Mělo by získat dvojnásobný objem.

Než těsto nakyne připravte si náplň z borůvek. Vložte je do rendlíku a lehce oslaďte – hodně záleží na zralosti a sladkosti použitého ovoce. Přiveďte pomalu k varu, pokud je třeba přidejte lžíci až dvě vody, chcete docílit povidlové konzistence, aby náplň nevytékala ven. Až bude tekutina odvařená, dejte směs vychladnout.

Na pomoučeném válu vyválejte z těsta velký čtverec a pak rozdělte těsto na 16 stejně velkých dílů, přibližně čtverečků. Doprostřed každého dejte lžičku až dvě borůvkových povidel, spojte cípy šátečku a opatrně přesuňte na plech s pečicím papírem. Nyní nechte pod utěrkou dalších 10minut odpočívat na plechu. Tento proces nepřeskakujte, díky němu budou šátečky opravdu nadýchané.

Vidličkou zpracujte klasickou drobenku z mouky, másla a cukru. Každý šáteček po celém povrchu potřete vejcem a na závěr vtiskněte trochu drobenky. Mezitím rozehřejte troubu na 160stupňů. Pečte v troubě na zmíněných 160stupňů asi 12 minut dozlatova.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.