170g celozrnné pšeničné mouky
80g hladké špaldové mouky
20g čerstvého droždí
2 vejce (asi 110g)
50g rozpuštěného másla
40g třtinového cukru
125ml plnotučného mléka + trochu navíc stranou
200g mraženého nebo čerstvého ovoce
(na fotografii jsou borůvky)
40g měkkého másla
40g celozrnné pšeničné mouky
40g třtinového cukru
1 rozšlehané vejce na potření
Nejprve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko a lžíci cukru. Na teplém místě kvásek vzkypí během deseti minut. Pokud se tak nestane, nejspíš máte špatné droždí a začněte raději znovu.
Mezitím v hluboké míse připravte směs mouky, cukru, vejce, rozpuštěného másla a do důlku přidejte kvásek. Vypracujte hladké těsto, které neztéká. Pokud bude těsto drobivé a suché, přidejte ještě trochu mléka. Pokud se naopak těsto lepí, přidejte trochu mouky. Těsto nakonec zapracujte rukou, posypte trochou mouky a nechte 45minut kynout v teple. Mělo by získat dvojnásobný objem.
Než těsto nakyne připravte si náplň z borůvek. Vložte je do rendlíku a lehce oslaďte – hodně záleží na zralosti a sladkosti použitého ovoce. Přiveďte pomalu k varu, pokud je třeba přidejte lžíci až dvě vody, chcete docílit povidlové konzistence, aby náplň nevytékala ven. Až bude tekutina odvařená, dejte směs vychladnout.
Na pomoučeném válu vyválejte z těsta velký čtverec a pak rozdělte těsto na 16 stejně velkých dílů, přibližně čtverečků. Doprostřed každého dejte lžičku až dvě borůvkových povidel, spojte cípy šátečku a opatrně přesuňte na plech s pečicím papírem. Nyní nechte pod utěrkou dalších 10minut odpočívat na plechu. Tento proces nepřeskakujte, díky němu budou šátečky opravdu nadýchané.
Vidličkou zpracujte klasickou drobenku z mouky, másla a cukru. Každý šáteček po celém povrchu potřete vejcem a na závěr vtiskněte trochu drobenky. Mezitím rozehřejte troubu na 160stupňů. Pečte v troubě na zmíněných 160stupňů asi 12 minut dozlatova.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.