Jahodový koláč

Jahody
586 Jahodový koláč

Ingredience

forma kulatá 28 cm (na obrázku 34 x 15 cm – 2/3 dávky)

  • 280 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 ml studené vody

 

Na náplň:

  • 90 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g krémového sýra
  • 200 g smetany ke šlehání

 

Navíc:

  • 500 g jahod
  • Hrst plátkových mandlí

Použitá mouka

Postup

Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.

Troubu předehřejte na 180⁰C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, vyložte jím formu a dno párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte těstem vyloženou formu alobalem a vysypte luštěninami. Pečte asi 10 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 10 minut.

Než se korpus upeče, připravte náplň. Vejce prošlehejte s oběma cukry, přidejte krémový sýr a vymíchejte metlou dohladka. Našlehejte smetanu a vmíchejte ji do vaječné směsi.

Krém nalijte do předpečeného korpusu. Teplotu v troubě snižte na 170⁰C a opět vložte do trouby. Pečte asi 30 – 35 minut, dokud se nepřestane náplň uprostřed vlnit.

Ozdobte jahodami a opraženými plátky mandlí.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.