Banánový koláč s mascarpone

Banán
112 Banánový koláč s mascarpone

Ingredience

Na korpus

  • 4-5 zralých banánů
  • 110 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky Babiččina volba dortová
  • 120 g hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli

Na náplň

  • 250 g mascarpone
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce medu

Na ozdobu

  • čokoládové hoblinky, případně ořechy či lesní ovoce

Postup

Banány nakrájejte na menší kusy a umačkejte vidličkou. V jedné míse smíchejte olej s cukrem a vejci. V druhé míse pak smíchejte všechny sypké přísady. Banány a tektutou směs přidejte do sypké směsi a vše dobře promíchejte.

Bude potřeba upéct dva korpusy o průměru 22 cm. Formu vymažte máslem a vyložte pečícícm papírem. Těsto rozdělte napůl, dejte do forem a uhlaďte povrh –  (pokud máte pouze jednu formu, upečte nejdříve jeden a poté druhý korpus). Ve vyhřáté troubě pečte přibližně 30 minut na 180 stupňů. Po upečení nechte korpusy vychladnout.

Mezitím si připravte krém: studené mascarpone ušlehejte s řeckým jorgurtem a medem. Poté, co korpusy vychladnou, rozprostřete polovinu náplně na první korpus. Přiklopte  druhým korpusem a na jeho povrch rozetřete zbytek krému. Můžete ozdobit ořechy, čokoládovými hoblinkami nebo borůvkami či jiným ovocem, prostě co budete mít zrovna po ruce nebo co máte rádi.

Tip:

Můžete upéct pouze jeden velký korpus, a ten buď rozříznete napůl nebo krém použijete pouze na svrchní část koláče a nebudete ji dávat doprostřed. V tom případě doporučujeme prodloužit dobu pečení na cca 45 minut.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku