Jablečný koláč s calvadosem

Jablka
624 Jablečný koláč s calvadosem

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • máslo na vymazání
  • mouka na pomoučení

 

Na náplň:

  • 25 g másla
  • 7 lžic třtinového cukru
  • 4 jablka, oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na menší kousky
  • 2 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky calvadosu
  • pár lístků máty

Použitá mouka

Postup

Do mouky nakrájejte máslo, rozklepněte vejce, osolte a vypracujte hladké pevné těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na 1 hodinu do lednice.

Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto vyválejte na pomoučeném válu na plát silný zhruba 5 mm a opatrně ho přeneste do formy. Přitlačte ho k okrajům, zarovnejte a propíchněte párkrát vidličkou, aby v troubě nevyběhlo.

Troubu předehřejte na 220°C. V rendlíku zahřívejte máslo s 3 lžícemi cukru, až se cukr rozpustí a vznikne karamel. Promíchejte s jablky a přesypte na těsto. Koláč vložte do předehřáté trouby na 10 minut zapéct.

Mezitím do mísy rozklepněte vejce, přidejte zbylý cukr, smetanu a calvados a promíchejte. Zalijte předpečený koláč, ztlumte teplotu na 200°C a nechte ještě 20 minut dopéct.

Vychladlý koláč ozdobte lístky máty a podávejte.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.