Hruškový koláč s mandlemi

Hrušky
720 Hruškový koláč s mandlemi

Ingredience

  • 4 větší hrušky nakrájené na klínky
  • 3/4 litru vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice

 

Na mandlovou náplň:

  • 140 g mandlové mouky (pokud ji neseženete v obchodě, můžete si oloupané mandle rozmixovat doma)
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 70 g třtinového cukru

 

Na korpus:

  • 200 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  • 30 g třtinového cukru
  • 60 ml ledové vody
  • 145 g másla

Použitá mouka

Postup

Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové folie a dáme odležet do lednice cca na hodinu.

Na klínky nakrájené hrušky cca 10 minut povaříme ve směsi vody, cukru, citronu, hřebíčku a skořice. Poté hrušky vyndáme a dobře osušíme.

Troubu si předehřejeme na 180°C. Těsto na pomoučněném vále vyválíme, natlačíme do koláčové formy, přečnívající kraje odřízneme nožem.

Připravíme si mandlovou náplň. Mandlovou mouku vyšleháme společně s dobře změklým máslem, vsypeme cukr, po jednom zašleháme i vejce.

Na připravené těsto navrstvíme náplň a poklademe symetricky hrušky. Pečeme cca 30 minut, až náplň hezky nabude a bude mít zlatavou barvu.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.