Na 6 ks
Kvásek:
150 ml vlažného mléka
1 PL cukru
½ kostky droždí
Těsto:
250 g hladké mouky na kynutá těsta
2 žloutek
1 vejce
80 ml oleje
špetka soli
Dokončení:
rozšlehané vejce s trochou mléka
mák, sezam nebo kmín
Lžičkou vymíchejte v misce suroviny na kvásek a nechte vzejít. Pokud droždí nevzejde, připravte si kvásek nový.
Suroviny na těsto a kvásek dejte do kuchyňského robota a nástavcem hák nechte zpracovat hladké, pružné těsto. Trvá to asi 5–7 minut.
Dejte kynout pod utěrku asi na hodinu.
Posypte pracovní plochu moukou a těsto na ní rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Kontrolujte váhou, kynuté těsto často klame.
Bochánek nejlépe uhladíte tak, že okraje strkáte dospod, aby byl vršek bulky hladký a nepraskal.
Bulky skládejte na plech s odstupy, ještě při pečení nakynou. Znovu je nechte pod utěrkou ještě 10 minut dokynout. Rozehřejte troubu na 180 °C.
Před pečením potřete vejcem s mlékem a posypte podle sebe sezamem nebo mákem. Pečte asi 15 minut do zezlátnutí. Rozkrajujte je až zcela vychladlé.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.