Dýňové placky a houbové ragú

Dýně
464 Dýňové placky a houbové ragú

Ingredience

na 2 porce

  • 3 pl pyré z pečené dýně
  • 1 celé vejce
  • 2 pl strouhaného parmazánu
  • 2 pl celozrnné špaldové a hladké špaldové mouky (smíchejte v poměru 1 : 1)

Na houbové ragú

  • 1 pl másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • 100 g lesních hub nebo žampionů
  • 1 pl směsi koření – drcený kmín, mletý pepř (použít můžete i směs houbového koření bez soli)

K dochucení a servírování

  • čerstvé bylinky, hladkolistá petržel
  • pepř celý k namletí
  • strouhaný parmazán

Použitá mouka

Postup

Dýňové pyré je velmi snadné, navíc si ho můžete uchovat ve větším množství i na později v lednici nebo v mrazáku. Stačí dýni vydlabat, očistit od semínek a rozkrojit na 4 díly. Vložte je na plech nebo do zapékací misky a pokapejte olivovým olejem. Nesolte ani jinak nedochucujte, tak zachováte do budoucna veškeré možnosti jejího zpracování pro slané i sladké recepty. Pečte 45 minut při 180 °C. Zchladlou dýni rozmixujte a nadávkujte do sklenic nebo dobře uzavíratelných nádob vhodných ke skladování potravin. 

Připravte těsto na placky. V misce smíchejte dýňové pyré, mouku, sůl, strouhaný sýr a vajíčko a promíchejte vidličkou. Nechte chvíli odstát. Po deseti minutách se k těstíčku vraťte. Potřebujete směs podobnou jako na lívance, proto teď přidejte trochu mouky, je-li těsto příliš řídké (závisí to na vodnatosti dýně a také na stáří vajec, takže poměry nikdy nejsou totožné). Opékejte na troše másla dozlatova z obou stran.

Mezitím na másle orestujte čerstvé nebo mražené houby a přidejte k nim koření. Zatím je nesolte, jinak pustí hodně vody. Prohazujte na pánvi, než získají sklovitý povrch a budou opečené, pak dosolte a případně dochuťte i pepřem.

Servírujte placky s houbami, někdy je dobré i nastrouhat na hotovou směs další parmazán. Posypte čerstvou petrželkou. Placky si připravujte vždy k přímému podávání. Časem zavadnou a už nejsou tak chutné.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.