Kvásek:
Těsto:
Na dokončení:
Ideální sladký recept, který si zvládnete připravit s dětmi. Jen nezapomeňte asistovat u samotného smažení nebo ho plně převzít. Na kynuté těsto si připravte nejprve kvásek. Odlijte trochu mléka, klidně ho lehce prohřejte – na prst. Teplota nesmí přesáhnout 40°, jinak znehodnotí droždí. K tomu přidejte nadrobené droždí, lžíci cukru a dejte na teplé místo. Stačí 15 minut, a kvásek krásně nabude. Pokud se tak nestane, máte vadné nebo starší droždí a je znehodnocené. Vyhoďte je a začněte znovu s novým.
Nyní rozpusťte v rendlíku máslo a dejte stranou zchladnout. Mezitím odvažte a přesejte do hluboké mísy mouku, přidejte vejce a cukr. Nakonec také máslo a kvásek s mlékem. Těsto zapracujte hnětačem – a to pořádně, musí být hladké, jednotné, pružné a nesmí se nikde drobit (tady si případně pomozte dalším mlékem). Takto hotové nechte pod utěrkou kynout hodinu na teplém místě nebo v troubě, pokud má program kynutí.
Po vykynutí těsta dejte nejprve rozehřívat troubu na 170 °C. Těsto rozdělte na malé buchtičky, velikost záleží spíš na vás. Stačí každou kuličku lehce vyválet v dlani, aby byla hladká, a sázet je jednu vedle druhé. Jednotlivé buchtičky ze stran ještě lehce potírejte máslem, půjdou po upečení krásně od sebe. Až budete mít pekáček plný, přikryjte ještě buchtičky na 15 minut a nechte je dokynout.
Poté nechte péct zhruba 20 minut, buchtičky zkontrolujte a nechte jim dopéct vršky dozlatova. Podávejte s vanilkovým šodó nebo oblíbeným krémem. Zdobit můžete ještě třeba malinami, čerstvou mátou nebo meduňkou.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.