V trošce vlažného mléka rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na hustou kaši. Na teplém místě nechte asi během 10 minut vzejít kvásek.
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte všechen cukr a špetku soli. Do směsi udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce, nalijte zbylé mléko a kvásek. Vše promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Těsto pořádně propracujte, přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 1–2 hodiny. Během té doby těsto asi 2x promíchejte.
Mezitím si připravte náplně.
Pro povidlovou náplň smíchejte 250 g povidel se špetkou skořice a pár kapkami rumu nebo jiného (třeba višňového) likéru. Přislaďte dle chuti.
Pro tvarohovou náplň smíchejte 400 g tvarohu s pár lžícemi rumu, dvěma žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Vmíchejte rozinky a v případě potřeby přidejte cukr nebo citronovou šťávu.
Z vykynutého těsta vyválejte váleček a rozkrojte na stejné plátky. Plátky vytvarujte prsty do tenkých placiček a na každou dejte co nejvíce náplně. Zabalte do uzlíčku a konce zatočte. Položte zatočeným koncem na sádlem vymaštěný pekáček. Každou buchtu ještě ze všech stran potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem. Náplně střídejte a až spotřebujete všechny ingredience, pečte v troubě rozpálené na 170°C dozlatova.
Ještě teplé buchty potírejte rozpuštěným máslem s rumem. Nechejte vychladnout a pocukrujte.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.