Domácí nudle a drobení do polévky

150 Domácí nudle a drobení do polévky

Ingredience:

100g hrubé mouky

špetka soli

1 vejce

 

Na dokončení:

2 hermeticky uzavíratelné nádoby na uskladnění

 

Příprava: 20 minut

Vaření: 5 minut

Postup:

Do misky nebo na vál vsypte hrubou mouku, udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce a přidejte skořápku studené vody. Lehce osolte špetkou soli a začněte zpracovávat vidličkou.

Pak si těsto na nudle dáme na vál, podsypáváním mouky a hnětením utvoříme tuhé těsto, které rozválíme na co nejtenčí placku. Naše babičky tradovaly, že těsto na nudle má být při položení na utěrku průsvitné. Jedině tak je dost tenké a nudličky budou v polévce tenké. Těsto po vyválení nechte asi 15 minut zaschnout. Těsto nakrájejte na 4cm široké proužky, ty naskládejte na sebe a krájejte co nejtenčí nudličky.

Drobení je jednodušší v tom, že propracované těsto necháte na vzduchu zaschnout jako menší „hroudu“. Trvá to asi hodinu, pak je stačí na hrubo strouhat na struhadlo, vytvoří drobení. Před uložení musí nudle i drobení řádně zaschnout. Do polévky je dávejte vždy až po uvaření, aby přebytečná mouka polévku nezakalila. Stačí 3 minuty varu a potom do polévky. V dobře uzavřené nádobě vám domácí nudle a drobení vydrží až 3 týdny.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku