Slané koláčky s řepou nebo hruškami

Hrušky Řepa
99 Slané koláčky s řepou nebo hruškami

Ingredience

Suroviny na 18 koláčků

 

Na listové těsto:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba
  • 500 g vychlazeného másla
  • 50 g změklého másla
  • 3/8 l vody
  • 2 lžíce octa
  • lžička soli

 

Na náplň:

  • 2 menší řepy
  • 4 hrušky
  • balkánský nebo kozí sýr
  • gorgonzola
  • hrst vlašských ořechů
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvé oregano
  • mletý pepř a sůl
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce lučního medu
  • 1 limeta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce

Postup

Nejprve si udělejte listové těsto podle základního receptu. Recept najdete níže.

Obě řepy omyjte a zabalte zvlášť do alobalu. Dejte péct do trouby na 180°C asi na 1,5 hodiny. Poté řepy vyjměte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Na pánvi rozehřejte trošku másla s několika větvičkami rozmarýnu. Hrušky také nakrájejte na tenké plátky a vložte je do pánve. Asi 5 minut opékejte.

Zálivku na řepu vyrobte tak, že vyšlehejte olivový olej, med a šťávu z jedné limety. Přidejte tymián, osolte a opepřete.

Listové těsto rozválejte na plát tenký 3 mm a vykrájejte čtverce (nebo kolečka) o velikosti 8 cm. Kromě okrajů širokých asi 1 cm vnitřek hodně propíchejte vidličkou. Na propíchaný vnitřek vložte náplň. Jednu náplň tvoří červená řepa, balkánský sýr a zálivka. Druhou náplň tvoří hrušky, gorgonzola, oregano a vlašský ořech. Sýru dejte vždy jen trošku, ať nepřetluče zbylé chutě.

Okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě 15 minut na 180°C. Po vyjmutí z trouby koláčky posypte troškou čerstvých bylinek, případně ještě pokapejte zálivkou.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku