400 g strouhaných brambor
175 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
K dokončení:
1 kelímek zakysané smetany
1 vanička brynzy
150 g slaniny, schwarzwaldské šunky nebo špeku
Ve velkém hrnci dejte vařit dostatečné množství vody a osolte ji. Nastrouhejte najemno brambory, ale neždímejte je (jako třeba u bramboráků). Přidejte mouku a vejce a osolte. Nechte 5 minut odstát a poté podle konzistence dolaďte. Potřebujete řidší směs, aby se snadno dávkovala přes cedník (na halušky s velkými oky) do hrnce.
Postupně halušky uvařte – když vyplavou nahoru, jsou hotové, pak je stáhněte cedníkem do mísy. Do té si připravte směs smetany a sýra. Halušky sceďte, ať není směs zbytečně mokrá. Až uvaříte všechny, opatrně promíchejte a nechte pár minut pod poklicí, aby se dostatečně propojily chutě.
Servírujte s opraženou slaninou nebo špekem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.