Velikonoční koláč se špenátem a ricottou

Velikonoce
490 Velikonoční koláč se špenátem a ricottou

Ingredience

na listové těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli

na náplň:

  • 500 g špenátu
  • 2 lžíce strouhanky namočené do mléka a vyždímané
  • 300 g ricotty
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 5 menších vajec
  • sůl a pepř, strouhaný muškátový oříšek

Použitá mouka

BIO alternativa

Postup

Začněte přípravou listového těsta. Není se čeho bát. Když budete mít vše připravené, je to snadné, jen je důležité dodržet postup. Zvlášť si vytvoříte máslovou kouli. Z 25 g mouky a 100 g másla připravte drobenku a postupně uhněťte kouli. Tu dejte do chladničky. Ze zbylých 100 g mouky a 50–75 ml ledové vody a soli vypracujte těsto. Vodu přilévejte postupně a pracujte špičkami prstů rychle, abyste vodu příliš neohřívali vlastním teplem. Těsto nehněťte.

Z obou těst nyní vytvořte menší obdélník o centimetrové tloušťce, odhadem asi 20 × 30 cm. Nebojte se si na začátku pomoci větším množstvím mouky na vál i váleček. Začněte se sklady delších stran do středu – ve dvacetiminutových intervalech je provádějte opakovaně 3x tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Mezi jednotlivými opakováními uchovávejte těsto ve fólii v lednici. Po třetím opakování je těsto hotové. Takové vám v lednici vydrží krásné až 5 dní, a dokonce několik týdnů v mrazáku.

Na velikonoční koláč se špenátem budete potřebovat kulatou formu o průměru kolem 20 centimetrů, ideálně menší dortovou formu. Tu si hojně vymažte máslem a vysypte moukou včetně stěn. Takto připravenou formu vyložte listovým těstem, opět včetně stěn. Na to spotřebujete asi 2/3 připraveného těsta. Poslední třetinu si schovejte na zaklopení koláče. Nyní si také začněte předehřívat troubu na 180 stupňů.

Na náplň spařte v cedníku listy špenátu, nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Baby špenát ani sekat nemusíte. V míse smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek. Celou náplň opatrně stěrkou stáhněte do formy, v pravidelných rozestupech si vytvořte tři důlky a vyklepněte do nich opatrně zbylá vejce. Zbytkem těsta náplň zaklopte a u krajů opatrně přitiskněte. Kousky těsta můžete vršek koláče také ozdobit. Párkrát těsto propíchněte vidličkou. Na závěr celý povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut do zezlátnutí.

Zavřít

Kvalita mouk Babiččina volba je naší prioritou

Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.

Více zde
Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.