Bramborové šulánky s mákem

Brambory Mák
135 Bramborové šulánky s mákem

Ingredience

na 4 porce:

  • 600 g moučných brambor (varný typ C – uvedená váha syrových brambor)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce (případně 2 menší)
  • sůl

 

Na dokončení:

  • 100 g mletého máku
  • 50 g moučkového cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 lžíce rozehřátých švestkových povidel

Postup

Uvařte brambory ve slupce a poté je zcela vychladlé oloupejte.

Následně je prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Rukama nebo vařečkou vypracujte těsto, které nelepí. Nechte ho pár minut odstát a poté na pomoučeném vále postupně vyválejte šulánky a skládejte je na pomoučený tác. Abyste měli šulánky stejné, můžete si odvažovat po 40 g těsto, než je vyválíte. Dohromady tak z těsta vytvoříte 20 šulánků – na každou porci 5.

Šulánky vhoďte (nejlépe všechny najednou, jestli vám to hrnec dovolí) do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je na talíři posypte mákem a cukrem, polijte máslem a přidejte rozehřátá povidla.

Letní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku