Kynutý věnec s mákem a povidly

Mák Povidla Švestky
199 Kynutý věnec s mákem a povidly

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g špaldové mouky Babiččina volba
  • 200 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
  • 250 ml mléka
  • 80 ml rumu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 60 g cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • špetka soli

 

Na náplň:

  • 140 ml mléka
  • 120 g máku
  • 30 ml rumu
  • 2  vrchovaté lžíce povidel + další povidla na potření
  • 2 lžíce cukru

Postup

Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí. Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu, nebo ručním hnětením. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.

 

Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.

 

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly. Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.

 

Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý„cop“, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem. Na závěr oba „copy“ smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce. Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku