na 3–4 porce
Na dokončení
Brambory varného typu C, tedy na pyré, uvařte ve slupce doměkka. Slijte je a ještě teplé je oloupejte a prolisujte. Pokud nemáte lis na brambory, snadno si poradíte se struhadlem. Najemno nastrouhané brambory dejte na pomoučený vál nebo silikonovou podložku a zasypte částí polohrubé mouky.
Začněte zpracovávat pružné a hladké těsto. Nepatří do něj žádné vejce, mléko ani jiné tekutiny. Při zpracování ho jen lehce posypte špetkou soli. Přidávejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo. Potom z něj vytvarujte kouli a rozdělte ji na tři stejně velké kusy. Z každého vyválejte placku silnou asi 3 mm. Pokud bude třeba, ještě znovu podsypávejte.
Rozehřejte pánev. V ideálním případě se lokše opékají nasucho; pokud to vaše pánev neumožní, dejte pod placku trochu másla nebo husího sádla. Každou placku opékejte dozlatova, budou se na ní tvořit tmavé puchýře. Bude to trvat asi 2–3 minuty z každé strany. Lokše byste měli otočit pouze jednou. Před podáváním je potřete horkými povidly. Můžete je buď zavinout do ruličky jako palačinku, anebo přehnout na trojhránek. Lehce můžete posypat také mákem nebo moučkovým cukrem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.