Bramborové lokše s povidly

Brambory Mák Povidla
542 Bramborové lokše s povidly

Ingredience

na 3–4 porce

  • 260 g brambor (asi 3 střední varného typu C)
  • 50–75 g polohrubé mouky
  • sůl

Na dokončení

  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g domácích švestkových povidel
  • máslo na potření

Použitá mouka

Postup

Brambory varného typu C, tedy na pyré, uvařte ve slupce doměkka. Slijte je a ještě teplé je oloupejte a prolisujte. Pokud nemáte lis na brambory, snadno si poradíte se struhadlem. Najemno nastrouhané brambory dejte na pomoučený vál nebo silikonovou podložku a zasypte částí polohrubé mouky.

Začněte zpracovávat pružné a hladké těsto. Nepatří do něj žádné vejce, mléko ani jiné tekutiny. Při zpracování ho jen lehce posypte špetkou soli. Přidávejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo. Potom z něj vytvarujte kouli a rozdělte ji na tři stejně velké kusy. Z každého vyválejte placku silnou asi 3 mm. Pokud bude třeba, ještě znovu podsypávejte. 

Rozehřejte pánev. V ideálním případě se lokše opékají nasucho; pokud to vaše pánev neumožní, dejte pod placku trochu másla nebo husího sádla. Každou placku opékejte dozlatova, budou se na ní tvořit tmavé puchýře. Bude to trvat asi 2–3 minuty z každé strany. Lokše byste měli otočit pouze jednou. Před podáváním je potřete horkými povidly. Můžete je buď zavinout do ruličky jako palačinku, anebo přehnout na trojhránek. Lehce můžete posypat také mákem nebo moučkovým cukrem.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.