Banánový chléb s oříškovým máslem

Banán
504 Banánový chléb s oříškovým máslem

Ingredience

  • 3–4 měkké banány
  • 2 vejce z domácího nebo volného chovu
  • 50 g oříškového másla
  • 2 PL řepkového oleje (podle toho, jak tekuté máslo máte; někdy vůbec není třeba olej přidávat)
  • 30 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g hladké mouky (může být špaldová)
  • 2 ČL skořice
  • 20 g třtinového cukru (můžete nahradit medem nebo úplně vynechat, banány jsou sladké dost)

Použitá mouka

BIO alternativa

Vyzkoušejte lahodný a zdravý banánový chléb s oříškovým máslem. Tento vláčný banana bread je plný intenzivní chutě zralých banánů. Navíc je recept jednoduchý a rychlý, takže ho můžete připravit i během týdne. Pojďme na to!

Postup

Dejte stranou jeden banán, přijde navrch na chlebíček. Zbytek rozmělněte vidličkou a dejte do mísy. Vejce a ořechové máslo v míse stěrkou nejprve lehce promíchejte. Pak přidejte zbylé suroviny, tedy obě mouky, ořechovou drť, cukr a koření. Mezitím začněte nahřívat troubu na 170 stupňů.

Těsto zapracujte buď celé stěrkou v míse, nebo v robotu. Dbejte na to, ať není příliš řídké. Chléb by se pekl dlouho. Hodně to závisí na zralosti banánů. Nebojte se těsto trochu upravovat právě podle jejich stavu – dosypat trochu moukou atd.

Pečte ve formě na chléb. Pokud máte chlebovou formu příliš dlouhou, můžete do ní vložit skleničku obalenou pečicím papírem. Formu tak zkrátíte a chléb bude hezky vysoký. Těsto přemístěte do formy a navrch položte rozpůlený banán, řeznou plochou nahoru.

Pečte 40 minut. Pak zvyšte teplotu na 190° a dopečte zlatavou kůrku (asi 10–15 minut). Doba pečení se může lišit podle formy a výšky chleba – vždy provádějte kontrolu špejlí, ať nemáte chléb nedopečený. Podávejte se zakysanou smetanou, jogurtem nebo šlehaným tvarohem. Výborná jsou také horká povidla. Nejchutnější je chléb první dva dny. Pak je skvělé plátek chleba opéct v troubě, na grilu nebo v toustovači. Rozvoní se koření a získá krásnou křupavou kůrku.

Podle chuti a konzistence těsta můžete doplnit mletými, sekanými nebo celými ořechy. Přidat lze i sušené ovoce, čerstvé nebo mražené. Sladit podle období lze i povidly.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.