Vánočka s rozinkami a ořechy

Vánoce
695 Vánočka s rozinkami a ořechy

Ingredience

na 3 vánočky:

  • 1 kg hladké mouky na kynuté těsto
  • 220 g másla
  • 280 g cukru krupice
  • 4 žloutky + 1 vejce na potření
  • 500 ml mléka
  • Špetka soli
  • 1 sušené droždí
  • Kůra z 1 citronu
  • Hrst rozinek
  • Hrst ořechů (mandle, vlašské ořechy…)
  • Lžíce vanilkového cukru
  • Rum

Použitá mouka

Postup

Den předem vložte hrst rozinek do mističky a zalijte je rumem tak, aby byly ponořené (hladinu rumu těsně nad rozinky).

Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, sušené droždí, lžíci mouky a lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte 10 min odstát.

Do mísy robota nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kůru z citronu.

Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, ořechy, rozinky i s rumem, vlažné mléko a směs droždí.

Pomocí hnětacího háku hněťte nejdřív 3 minuty pomalu a potom na vysokou rychlost tak dlouho, dokud těsto není vláčné a pružné.

Po prohnětení vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a ještě trošku propracujte rukama.

Těsto vložte do moukou vysypané mísy, tu zakryjte potravinovou folií a těsto nechte v teple kynout asi 2-3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělte na 3 části (= 3 vánočky)

Na každou vánočku rozdělte těsto následovně: na dvě poloviny, obě poloviny na 4 ks. 1 ks ještě rozkrojte napůl.

Upleťte cop ze 4 ks (na plechu vyloženém pečicím papírem) a potřete ho vejcem.

Upleťte cop ze 3 ks a položte ho na cop ze 4 ks a potřete vejcem.

Ze 2 zbývajících nejmenších kousků zatočte „hada“ a položte ho na cop ze 3 ks.

Prostřední a horní „cop“ zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená a držela pohromadě.

Uložte vánočky do tepla a nechte je ještě hodinu kynout.

Před pečením potřete vejcem (a pokud chcete, posypte nasekanými ořechy) a vložte do trouby předehřáté na 150°C.

Po 10 min snižte teplotu na 140°C a pečte další hodinu. Pokud se vám už bude zdát vánočka upečená, vyndejte ji. Delší pečení ji vysouší a snižuje vláčnost.

 

TIP: Pokud se bojíte, že vánočka není stabilní, na několika místech do ní před pečením křížem zapíchejte špejle. Po pečení nechte vánočku pár minut lehce vychladnout, ale ještě za tepla špejle vytáhnete.

 

JAK OZVLÁŠTNIT VÁNOČKU?

Nechte se inspirovat štolou a nebojte se do těsta přidat třeba i kandované ovoce a nebo kousky marcipánu. Ten si s voňavým těstem obzvlášť rozumí. Pokud budete přidávat marcipán, můžete i rum nahradit Amaretem, které ještě více podpoří mandlovou chuť.

Milovníci čokolády určitě rádi vyzkouší vánočku s čokoládovými kousky. Nasekejte kvalitní čokoládu a schovejte ji dovnitř do těsta.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.