Vánočka

Vánoce
852 Vánočka

Ingredience

  • 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 2 žloutky
  • 110 g změklého másla
  • 110 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 1/2 balení sušeného droždí
  • 250 ml teplého mléka
  • špetka soli
  • vlašské ořechy
  • hrst rozinek namočených v rumu

Použitá mouka

Postup

Žloutky a máslo utřete do hladka, přidejte vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru.

Do druhé mísy nasypte mouku a udělejte do ní důlek. V něm rozmíchejte droždí s mlékem. Přidejte i směs z utřených žloutků, posekané ořechy a rozinky i s trochou rumu a vše měchačkou propracujte v těsto.

To vyklopte na vál a hněťte rukama tak dlouho, dokud nevznikne krásně hladké, pružné těsto. Těsto vložte do mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Z vykynutého těsta zapleťte vánočku (spodní patro 4 prameny, střední patro 3 prameny, horní patro 2 prameny). Horní prameny by měly být nejužší.

Vánočku položte na plech vyložený pečícím papírem, zpevněte ji na několika místech špejlemi a nechte ji ještě asi půl hodiny kynout v teple. Poté vánočku potřete rozšlehanými vejci a povrch posypejte pokrájenými ořechy.

Vložte do trouby předehřáté na 150°C a po 15 minutách teplotu snižte na 140°C. Pečte přibližně 75 minut, nebo dle vaší trouby. Po vytažení ještě z teplé vánočky vyndejte špejle, na kterých ulpívá trošku těsta.

Vánočku nechte vychladnout.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Velikonoční soutěž Soutěžit!
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.