Žloutky a máslo utřete do hladka, přidejte vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru.
Do druhé mísy nasypte mouku a udělejte do ní důlek. V něm rozmíchejte droždí s mlékem. Přidejte i směs z utřených žloutků, posekané ořechy a rozinky i s trochou rumu a vše měchačkou propracujte v těsto.
To vyklopte na vál a hněťte rukama tak dlouho, dokud nevznikne krásně hladké, pružné těsto. Těsto vložte do mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
Z vykynutého těsta zapleťte vánočku (spodní patro 4 prameny, střední patro 3 prameny, horní patro 2 prameny). Horní prameny by měly být nejužší.
Vánočku položte na plech vyložený pečícím papírem, zpevněte ji na několika místech špejlemi a nechte ji ještě asi půl hodiny kynout v teple. Poté vánočku potřete rozšlehanými vejci a povrch posypejte pokrájenými ořechy.
Vložte do trouby předehřáté na 150°C a po 15 minutách teplotu snižte na 140°C. Pečte přibližně 75 minut, nebo dle vaší trouby. Po vytažení ještě z teplé vánočky vyndejte špejle, na kterých ulpívá trošku těsta.
Vánočku nechte vychladnout.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.