Mouku přesijte do mísy, uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte 1 lžící z odměřené dávky cukru, přilijte 50 ml vlažného mléka a zahrňte troškou mouky z mísy. Nechte v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
Poté přidejte zbývající cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, špetku soli. Dolijte zbytek vlažného mléko, rozehřáté máslo a vše vypracujte ideálně v robotu do hladkého těsta.
Přendejte na moukou zlehka posypaný vál a ještě zapracujte část nasekaných brusinek. Přendejte zpět do mísy, zlehka zaprašte moukou a v teple nechte kynout minimálně 90 minut.
Poté těsto rozdělte na 5 dílů, utvořte 5 dlouhých válečků a nejprve zapleťte v cop první tři. Pak vezměte zbývající dva a stočte je, přendejte na cop a okraje upevněte.
Potřete vyšlehaným vejcem, zasypte nasekanými brusinkami a plátky mandlí. Nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě kynout 35 minut.
Poté pečte v předehřáté troubě při 180°C nejprve 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C a pečte dozlatova, asi 35 minut. Průběžně můžete ještě potřít vejcem. Kdyby vánočka příliš rychle začala hnědnout, můžete ji přikrýt alobalem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.