500 g hladké mouky
250 g vlažného plnotučného mléka
35 g čerstvého droždí
30 g krupicového cukru
80 g změklého másla
špetka soli
1 vejce
1 PL mléka
špetka soli
máslo na vymazání formy
mouka na podsypání plochy
Budete potřebovat dvě formy na chleba o rozměrech 20 x 10 x 7 cm a pečicí papír.
Univerzální pečivo, které potěší při snídani, jako základ skvělých svačin a dokonalých francouzských toustů, sendvičů nebo zapečených sýrových croque madame.
Do mísy robota nalijte mléko, přidejte mouku, cukr, nadrobené droždí a sůl. Zpracujte pomalu do hladké směsi. Poté přidejte měkké pokrájené máslo a nechte robota pracovat až deset minut na nižší otáčky.
Vymíchané těsto stáhněte na pomoučenou plochu a dále zpracovávejte rukama. Připravte hladký bochánek, posypte ho lehce moukou a přikryjte utěrkou. Zrání těsta trvá zhruba 45 minut.
Rozehřejte troubu na spodní a horní ohřev na 180 °C. Formy řádně vymažte máslem. Vyzrálé těsto rozdělte na šest stejných bochánků a nechte 15 minut odpočívat. Po třech bocháncích vložte do každé formy a nechte dalších 30 minut kynout.
Vykynuté potřete rozšlehanou směsí vajíčka a dejte péct: na 10 minut zprudka, pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte zhruba dalších 30 minut.
Bezlaktózovou variantu lze udělat tak, že nahradíte mléko vodou a místo másla použijete 60 ml rostlinného oleje.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.