Toustový chléb

Pečivo Toust
113 Toustový chléb

Ingredience

500 g hladké mouky

250 g vlažného plnotučného mléka

35 g čerstvého droždí

30 g krupicového cukru

80 g změklého másla

špetka soli

 

Na potření

1 vejce

1 PL mléka

špetka soli

máslo na vymazání formy

mouka na podsypání plochy

 

Budete potřebovat dvě formy na chleba o rozměrech 20 x 10 x 7 cm a pečicí papír.

Použitá mouka

Univerzální pečivo, které potěší při snídani, jako základ skvělých svačin a dokonalých francouzských toustů, sendvičů nebo zapečených sýrových croque madame.

Postup

Do mísy robota nalijte mléko, přidejte mouku, cukr, nadrobené droždí a sůl. Zpracujte pomalu do hladké směsi. Poté přidejte měkké pokrájené máslo a nechte robota pracovat až deset minut na nižší otáčky.

Vymíchané těsto stáhněte na pomoučenou plochu a dále zpracovávejte rukama. Připravte hladký bochánek, posypte ho lehce moukou a přikryjte utěrkou. Zrání těsta trvá zhruba 45 minut.

Rozehřejte troubu na spodní a horní ohřev na 180 °C. Formy řádně vymažte máslem. Vyzrálé těsto rozdělte na šest stejných bochánků a nechte 15 minut odpočívat. Po třech bocháncích vložte do každé formy a nechte dalších 30 minut kynout.

Vykynuté potřete rozšlehanou směsí vajíčka a dejte péct: na 10 minut zprudka, pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte zhruba dalších 30 minut.

TIP

Bezlaktózovou variantu lze udělat tak, že nahradíte mléko vodou a místo másla použijete 60 ml rostlinného oleje.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.