Na 6 kusů:
150 g chlebové pšeničné mouky
100 g hladké mouky na kynutá těsta
4 g sušeného pekařského droždí
2 PL cukru (1 PL do těsta, 1 PL na vaření)
špetka soli
trochu oleje na vytření mísy na kynutí
semínka na posyp – mák, sezam, kmín, lněné semínko
Recept na křupavý domácí bagel, upečený přímo ve vaší kuchyni. Připravte si vlastní bagely a překvapte své chuťové pohárky tímto fantastickým pečivem.
Nejprve si připravte kvásek. Do velké mísy nasypte droždí a cukr, zalijte asi 50 ml teplé vody a nechte 10 minut, než směs napění.
Poté přidejte dalších 100 ml teplé vody a promíchejte, postupně přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které je vláčné, tažné a nelepí se. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu chlebové mouky. Přendejte do čisté mísy vytřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut.
Nyní si připravte vál a také předehřejte troubu na 200 °C. Těsto si za pomoci váhy rozdělte na 6 stejných kousků. Z každého rukou vypracujte nejprve hladký bochánek. Ten rukou nejprve trochu zploštěte a pak do něj utvořte uprostřed otvor pomocí rukojeti vařečky a trochu ho rozšiřte krouživým pohybem, aby se zcela neztratil při pečení.
Bagely pokládejte stranou a zakryjte utěrkou nebo fólií. Připravte si větší hrnec s vodou a lžící cukru. V něm jednotlivé bagely opatrně vařte asi 2 minuty, ve vodě je v mezičase otočte vařečkou. Až se trochu nafouknou, vyndejte je opatrně děrovanou naběračkou a položte na mřížku, kde pořádně okapou.
Nyní je čas na pečení. Vyskládejte bagely s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Posypte je posypkou podle chuti a nechte péct asi 25 minut, do zezlátnutí. Opět pak nechte zcela vychladnout na mřížce.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.