Domácí bagel

Semínka
234 Domácí bagel

Ingredience

Na 6 kusů:

150 g chlebové pšeničné mouky

100 g hladké mouky na kynutá těsta

4 g sušeného pekařského droždí

2 PL cukru (1 PL do těsta, 1 PL na vaření)

špetka soli

trochu oleje na vytření mísy na kynutí

semínka na posyp – mák, sezam, kmín, lněné semínko

Použitá mouka

Recept na křupavý domácí bagel, upečený přímo ve vaší kuchyni. Připravte si vlastní bagely a překvapte své chuťové pohárky tímto fantastickým pečivem.

Postup

Nejprve si připravte kvásek. Do velké mísy nasypte droždí a cukr, zalijte asi 50 ml teplé vody a nechte 10 minut, než směs napění.

Poté přidejte dalších 100 ml teplé vody a promíchejte, postupně přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které je vláčné, tažné a nelepí se. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu chlebové mouky. Přendejte do čisté mísy vytřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut.

Nyní si připravte vál a také předehřejte troubu na 200 °C. Těsto si za pomoci váhy rozdělte na 6 stejných kousků. Z každého rukou vypracujte nejprve hladký bochánek. Ten rukou nejprve trochu zploštěte a pak do něj utvořte uprostřed otvor pomocí rukojeti vařečky a trochu ho rozšiřte krouživým pohybem, aby se zcela neztratil při pečení.

Bagely pokládejte stranou a zakryjte utěrkou nebo fólií. Připravte si větší hrnec s vodou a lžící cukru. V něm jednotlivé bagely opatrně vařte asi 2 minuty, ve vodě je v mezičase otočte vařečkou. Až se trochu nafouknou, vyndejte je opatrně děrovanou naběračkou a položte na mřížku, kde pořádně okapou.

Nyní je čas na pečení. Vyskládejte bagely s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Posypte je posypkou podle chuti a nechte péct asi 25 minut, do zezlátnutí. Opět pak nechte zcela vychladnout na mřížce.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Velká vánoční soutěž Soutěžit!
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.