Na jíšku
Na dokončení
V tomto druhu zelňačky se brambory vždy vaří samostatně. Je to proto, že v zelí by dostatečně nezměkly nebo by to trvalo mnohem déle. Proto si připravte kromě hrnce na polévku také menší rendlík na brambory. A nejlépe ještě nepřilnavou pánev – na křupavou klobásku s cibulkou, která dodá polévce dokonalou chuť. Na stejné pánvi si můžete připravit i jíšku.
Brambory nakrájejte na menší kostičky a dejte je spolu s kmínem vařit v rendlíku doměkka. Pak vypněte plamen a nechte je ve vodě odpočívat.
Sceďte zelí, propláchněte ho pod tekoucí vodou a vyložte na prkénko. Nakrájejte ho na asi centimetrové kusy. Zelí dejte do tlustostěnného hrnce a přidejte celé koření. Bobkový list, tymián, nové koření a pepř vložte do kousku gázy nebo do sítka na koření. Snadno je pak opět vyjmete. Zalijte zelí vývarem a nechte je v něm pomalu dusit asi 30 minut.
Zatímco se vaří brambory a zelí, je čas na přípravu klobásky. Nakrájejte cibuli nadrobno a klobásu na půlkolečka. Na suché pánvi začněte restovat klobásu – když pustí tuk a začne „chytat barvu“, přidejte cibulku. Pokud je třeba, přidejte trochu sádla nebo oleje, aby se cibule nepřipalovala. Poprašte uzenou paprikou a nechte provonět. Výsledkem by měla být zlatavá, ale ne křupavá cibulka a pěkně vypečená klobáska.
Když je zelí změklé, vyjměte sítko s kořením. Do zelí přidejte osmaženou klobásku a uvařené brambory. Vodu z brambor zatím nechte stranou. Celou polévku nechte pět minut společně povařit, aby se chutě propojily.
Na pánvi od klobásy si připravte jíšku. Na středním nebo nižším plameni rozehřejte máslo, stačí malý rendlík. Když se objeví bublinky a mléčná pěna, nasypte mouku a míchejte stěrkou, vařečkou nebo metličkou. Jíška je hotová za chvilku; když přestane pěnit, stáhněte ji z ohně. Můžete přidat jednu nebo dvě lžíce vývaru, který budete používat na polévku, zašlehejte a utvořte hladkou směs bez hrudek. Když je polévka provařená, zahustěte ji domácí jíškou.
Nyní je čas na dochucení – osolte a opepřete podle chuti, případně dolaďte trochou drceného kmínu nebo uzené papriky. Při podávání zdobte vřelou polévku hutnou zakysanou smetanou, čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.