Jihočeská kulajda s lesními houbami

Brambory
80 Jihočeská kulajda s lesními houbami

Ingredience

na 4 porce polévky

  • 2 středně velké brambory
  • svazek čerstvého kopru
  • 3 celé tvrdé čerstvé houby, hrst mražených nebo sušených
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 litr kvalitního vývaru – zeleninového nebo kuřecího
  • 1 lžíce másla
  • bobkový list, celé nové koření

Na jíšku

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky (lze použít hladkou špaldovou, jen počítejte s lehkým zabarvením do oříškového odstínu)

K dochucení a servírování

  • ocet, cukr, citron
  • 4 čerstvá vejce a octová voda

Postup

Nejprve si připravte světlou jíšku. V závislosti na množství polévky se může množství jíšky lišit, na naše množství stačí 1 lžíce. Vždy se u jíšky řiďte pravidlem – 1 : 1, tedy stejné množství másla a mouky. Druhé pravidlo je od přípravy jíšky nikdy neodcházet. Je za chvilku hotová a nestojí to za to, abyste ji připekli a museli přípravu opakovat, a navíc drbat připečený rendlík.

Na středním nebo nižším plameni rozehřejte máslo, stačí malý rendlík. Když se objeví bublinky a mléčná pěna, nasypte mouku a míchejte stěrkou, vařečkou nebo metličkou. Jíška je hotová za chvilku, když přestane pěnit, stáhněte ji z ohně. Můžete přidat jednu nebo dvě lžíce vývaru, který budete používat na polévku, zašlehejte a utvořte hladkou směs bez hrudek. Dejte stranou odpočívat.

Na kulajdu oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostičky. Odkrojte co nejdelší stonky kopru a stáhněte je gumičkou nebo nebarveným provázkem. Do hlubokého hrnce nalijte vývar (nebo vodu) a dejte do něj vařit brambory s koprem. Až budou brambory měkké, vyjměte stonky kopru a celé koření.

Po pěti minutách varu podlijte dalším vývarem nebo vodou podle toho, kolik tekutiny se odpařilo. Přidejte dva bobkové listy a čtyři kuličky nového koření. Pokud máte vývar nesolený, polévku teď částečně osolte.

Stranou na másle orestujte čerstvé nebo mražené houby a opepřete je – nesolte, jinak pustí hodně vody. Pokud používáte houby sušené, namočte je do misky s vodou, aby změkly.

Nyní do polévky přidejte houby a smetanu a pár minut povařte, než zhoustne. Také přidejte zavářku z jíšky a nechte ji důkladně probublat. Míchejte, aby se jednotlivé složky chuťově propojily.

Na závěr polévku dochuťte podle toho, jak vám chutná nejvíc – hodně záleží na vývaru a houbách, někdy je třeba víc octa, jindy stačí lžíce citronové šťávy či cukr v kombinaci s octem. Servírujte zasypané koprem a se zastřeným vejcem, uvařeným v octové vodě. Vajíčko musí být pro tuto úpravu co nejčerstvější, jinak se vám rozjede/rozvaří – vařte ho v hodně octové vodě těsně pod bodem varu asi tři minuty. Vyjměte je opatrně děrovanou naběračkou.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku