na 4 porce polévky
Na jíšku
K dochucení a servírování
Nejprve si připravte světlou jíšku. V závislosti na množství polévky se může množství jíšky lišit, na naše množství stačí 1 lžíce. Vždy se u jíšky řiďte pravidlem – 1 : 1, tedy stejné množství másla a mouky. Druhé pravidlo je od přípravy jíšky nikdy neodcházet. Je za chvilku hotová a nestojí to za to, abyste ji připekli a museli přípravu opakovat, a navíc drbat připečený rendlík.
Na středním nebo nižším plameni rozehřejte máslo, stačí malý rendlík. Když se objeví bublinky a mléčná pěna, nasypte mouku a míchejte stěrkou, vařečkou nebo metličkou. Jíška je hotová za chvilku, když přestane pěnit, stáhněte ji z ohně. Můžete přidat jednu nebo dvě lžíce vývaru, který budete používat na polévku, zašlehejte a utvořte hladkou směs bez hrudek. Dejte stranou odpočívat.
Na kulajdu oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostičky. Odkrojte co nejdelší stonky kopru a stáhněte je gumičkou nebo nebarveným provázkem. Do hlubokého hrnce nalijte vývar (nebo vodu) a dejte do něj vařit brambory s koprem. Až budou brambory měkké, vyjměte stonky kopru a celé koření.
Po pěti minutách varu podlijte dalším vývarem nebo vodou podle toho, kolik tekutiny se odpařilo. Přidejte dva bobkové listy a čtyři kuličky nového koření. Pokud máte vývar nesolený, polévku teď částečně osolte.
Stranou na másle orestujte čerstvé nebo mražené houby a opepřete je – nesolte, jinak pustí hodně vody. Pokud používáte houby sušené, namočte je do misky s vodou, aby změkly.
Nyní do polévky přidejte houby a smetanu a pár minut povařte, než zhoustne. Také přidejte zavářku z jíšky a nechte ji důkladně probublat. Míchejte, aby se jednotlivé složky chuťově propojily.
Na závěr polévku dochuťte podle toho, jak vám chutná nejvíc – hodně záleží na vývaru a houbách, někdy je třeba víc octa, jindy stačí lžíce citronové šťávy či cukr v kombinaci s octem. Servírujte zasypané koprem a se zastřeným vejcem, uvařeným v octové vodě. Vajíčko musí být pro tuto úpravu co nejčerstvější, jinak se vám rozjede/rozvaří – vařte ho v hodně octové vodě těsně pod bodem varu asi tři minuty. Vyjměte je opatrně děrovanou naběračkou.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.