Špaldové pletýnky

Ingredience

  • 500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 215–220 g vody
  • 8 g sušeného droždí
  • 11 g soli
  • 60 g másla nebo sádla
  • mák, sezam nebo kmín na posyp

Postup

Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl. Promíchejte, přidejte vodu a máslo.Vložte hnětací hák a hně’tte asi 10-12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát cca 45 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí.

Na standardní velikost housek těsto rozdělte po 60 g kousích a z každé uválejte pramen, ze kterého následně upletete pletýnku. Pletýnky dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout asi 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Troubu nechte předehřát na 230 °C. Pletýnky postříkejte vodou z rozprašovače, posypejte mákem a nechte péct přibližně deset minut do zlatavé barvy. Pokud se housky neupečou za tuto dobu, zkuste zvýšit teplotu a přidat 1-2 minuty, dlouhé sušení jim nesvědčí.

Upečené housky nechte alespoň trochu vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, v mikrotenovém sáčku vydrží měkké i do druhého dne.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku