Dalamánky

197 Dalamánky

Ingredience

  • 350 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 150 g žitné mouky Babiččina volba chlebová
  • 13 ml octa
  • 3 g mletého kmínu
  • 15 g čerstvého droždí
  • 330 ml vlažné vody
  • 10 g soli
  • Na posypání: žitná mouka, hrubá sůl, kmín

Postup

Do mísy nalijte vlažnou vodu a přidejte ostatní suroviny. V robotu nechte pomalu míchat 10 minut.

Těsto rozdělte na 8 stejných dílů, na pomoučněném vále z nich rukou vytvarujte bochánky, které lehce pomoučněte, přikryjte potravinářskou folií a nechte 30 minut zrát.

Po této době bochánky lehce stlačte na tlustou placku a z placek stočte válečky (které můžete ještě pomoučnit). Takto připravené dalamánky položte na plech a nechte 40 minut kynout (zvětší 2x objem).

Poté každý kus podélně nařízněte ostrým nožem a do řezu vsypte směs kmínu a hrubé soli. Na dno trouby umístěte prázdný plech a troubu vyhřejte na 250°C. Vložte plech s dalamánky a na dno na prázdný plech nalijte hrnek vody – pozor, vytvoří se oblak páry. Ihned zavřete dvířka trouby a nechte péci 5 minut.

Poté troubu otevřete, vyvětrejte páru a teplotu stáhněte na 180 °C. Pečte cca 12 minut, až se vytvoří zlatá kůrka.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku