Špaldová vánočka

Vánoce
689 Špaldová vánočka

Ingredience

  • 330 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 60 g másla
  • 90 g cukru krupice
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 170 ml mléka
  • špetka soli
  • ½ balíčku sušeného droždí
  • kůra z 1/2 citronu
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce rumu

Použitá mouka

Postup

Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte 10 min odstát. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopte na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujte rukama.

Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílů ještě rozdělte napůl. Ze 4 dílů vyválejte stejné válečky a upleťte cop ze 4 pramenů. Zen umístěte na pečicím papírem vyložený plech. Z dalších 3 dílů upleťte klasický cop a ten položte na základnu. 2 nejmenší díly zamotejte dokola a položte na vrch vánočky.

Vánočku zpevněte špejlemi a nechte ještě 30 min kynout. Poté ji potřete vejcem a můžete ji ještě posypat ořechy.

Vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 min pečení snižte teplotu na 150 °C a pečte přibližně 35 minut, nebo dokud vánočka není hotová.

Hotovou vánočku nechte lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjměte špejle.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.