Na listové těsto:
Na náplně:
Na tyčinky:
Náplně můžete měnit a upravovat podle aktuální chuti i obsahu ledničky. My jsme připravili 3× jinak tyčinky v italském stylu.
Pro kroucené tyčinky rozřežte plát těsta na 2 cm silné proužky. Potřete sugem nebo kečupem, posypte kořením a nastrouhaným sýrem. Poté zatočte a položte na plech. Můžete ještě zamotané pomašlovat a znovu posypat čedarem.
Na tyčinky s pestem stačí rozetřít pesto na vyválený plát těsta, nebojte se dát větší vrstvu. Posypte piniemi a strouhaným parmazánem. Nařežte na kosočtverce nebo jiné menší tvary.
Poslední tyčinky jsou parmazánové, ty nejprve potřete rozšlehaným vejcem, poté posypte parmazánem a zdobte sezamem, mákem nebo jinými semínky.
Tyčinky pečte na 180 °C asi 10 minut dozlatova.
Příprava listového těsta:
K prosáté mouce přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu. Přísady nejdříve propracujte prsty a pak uhněťte tuhé těsto. Buď se do toho pusťte ručně, nebo za sebe nechte 8–10 minut pracovat hnětač. Vytvořte hroudu, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.
Dobře vychlazené máslo dejte mezi dvě fólie a rozválejte válečkem do pravidelného obdélníku. Z těsta vyválejte pravidelný obdélník dvakrát větší než obdélník másla. Máslo na obdélník položte a překryjte tak, aby bylo máslo uvnitř těsta ze všech stran schované. Nyní obdélník vyválejte do délky tak, aby vznikl úzký obdélník. Ten pak na sebe co nejpřesněji třikrát přeložte. Těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.
Vyndejte těsto z lednice, pár minut počkejte a opět ho rozválejte na úzký obdélník, složte ho a dejte vychladit. Celý postup ještě jednou opakujte. Těsto je hotové.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.