Celozrnné čedarové tyčinky

Sýr
185 Celozrnné čedarové tyčinky

Ingredience

(na 1 plech krekrů / asi 4 porce)

Na těsto:

  • 100 g zralého sýra Čedar
  • 100 g másla
  • 100 g celozrnné špaldové mouky

 

K dokončení:

  • hrubozrnná sůl
  • sezamová semínka / kmín / mák
  • žloutek na potření

Postup

Těsto i tyčinky samotné jsou rychlé na přípravu. Proto nejprve začněte předehřívat troubu na 180–200 °C.

Do středně velké mísy nastrouhejte všechen sýr. Zasypte moukou a nastrouhejte máslo, lehce osolte – pro někoho ani není třeba, čedar je přirozeně slaný dost, nejlépe budete vědět po první várce. Protože ta určitě nebude poslední.

Všechny suroviny pořádně promíchejte. Nejlépe rukou a stěrkou. Nepoužívejte metlu, všechno by vám zůstalo v ní. Ze vzniklého těsta vyválejte placku přibližně ve tvaru obdélníku. Pokud těsto hodně lepí a máslo je změklé, můžete ho nechat hodinu odpočinout v lednici.

Výška těsta po vyválení bude asi 5 mm. Každou tyčinku pomašlujte rozšlehaným žloutkem. Posypte podle sebe hrubozrnnou solí, mákem, sezamem nebo jinými semínky. Pečte kolem 12 minut do křupava. Sledujte tyčinky, aby se nepřipalovaly. V případě potřeby v polovině pečení otočte plech.

Po upečení je nechte zchladnout na mřížce. Podávejte s lehkým dipem – skvěle chutnají se směsí zakysané smetany, česneku a bylinek. Hodí se i k paštikám, sýrové pikantní pomazánce nebo rajčatové salse.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku