Tyhle jidášky si zamilujete na poprvé! Jsou z extra bohatého a voňavého těsta, zdobené mandličkou a potírané medem.
1) Do mísy robota dejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte vlažné mléko a droždí. Rozmíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte asi 30 minut vzejít kvásek. Měl by pěkně nabýt na objemu a měly by v něm být i viditelné bubliny.
2) Přidejte smetanu, žloutky, rozpuštěné máslo (ne horké), mleté mandle a citronovou kůru. S pomocí hnětacího háku hnětejte v robotu asi 10 minut. Těsto zakryjte a nechte vykynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.
3) Vykynuté těsto rozdělte na díly o hmotnosti okolo 40 až 50 g. Každý díl vyválejte do tvaru tenkého válečku a smotejte do tvaru jidáše (viz video). Jidáše dejte na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut.
4) Vykynuté jidášky potřete bílkem nebo vejcem a ozdobte mandličkou. Dejte do rozehřáté trouby na 180°C a pečte asi 1 minut dozlatova. Ještě teplé jidáše pak potřete medem a nechte zcela vychladnout.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.