Mandlové jidáše

Mandle Velikonoce

Ingredience

  •       450 g hladké mouky
  •       150 ml smetany
  •       100 ml vlažného mléka
  •       100 g másla
  •       40 g mletých mandlí
  •       80 g cukru
  •       2 žloutky
  •       20 g čerstvého droždí (7 g instantního)
  •       1 lžíce vanilkového cukru
  •       1 lžička citronové kůry
  •       špetka soli
  •       bílek a med na potření
  •       mandle na zdobení

Postup

Tyhle jidášky si zamilujete na poprvé! Jsou z extra bohatého a voňavého těsta, zdobené mandličkou a potírané medem.

 

1) Do mísy robota dejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte vlažné mléko a droždí. Rozmíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte asi 30 minut vzejít kvásek. Měl by pěkně nabýt na objemu a měly by v něm být i viditelné bubliny.

 

2) Přidejte smetanu, žloutky, rozpuštěné máslo (ne horké), mleté mandle a citronovou kůru. S pomocí hnětacího háku hnětejte v robotu asi 10 minut. Těsto zakryjte a nechte vykynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.

 

3) Vykynuté těsto rozdělte na díly o hmotnosti okolo 40 až 50 g. Každý díl vyválejte do tvaru tenkého válečku a smotejte do tvaru jidáše (viz video). Jidáše dejte na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut.

 

4) Vykynuté jidášky potřete bílkem nebo vejcem a ozdobte mandličkou. Dejte do rozehřáté trouby na 180°C a pečte asi 1 minut dozlatova. Ještě teplé jidáše pak potřete medem a nechte zcela vychladnout.

Letní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku