Tuhle Velikonoční klasiku jsme se rozhodli připravit ze špaldové mouky, a to hned ve dvou variantách. Z hladké špaldové mouky a naší nejoblíbenější, celozrnné špaldy.
Obě varianty rozhodně stojí za vyzkoušení a oživení vaší jarní tabule. Ozdobte svůj Velikonoční stůl tradiční pochoutkou v původní receptuře, jak jí dělaly ještě naše babičky a použijte špaldovou mouku!
Špaldové jidáše mají charakteristickou vůni a jsou také zlatavější než ty z klasické pšeničné mouky. Další variace chutí způsobí výběr ořechů. Mandle, vlašské, lískové, každé voní a chutnají trochu jinak.
Do vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí, rozmícháme a posypeme dvěma lžícemi mouky. Necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
Odváženou a prosetou mouku dáme do velké mísy, přídáme ořechy a vejce. Poté kvásek a citronovou kůru s vanilkovou pastou. Zde také přidáme rozinky, podle chuti. Vypracujeme hladké těsto, které ještě alespoň pět minut hněteme. Nejlépe ručně.
Dáme pod utěrku kynout, těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Trvá to asi 30-40minut. Začneme předehřívat troubu na 160 stupňů.
Těsto na vále propracujeme a vytvoříme váleček. Nakrájíme jej asi na 15 kusů a z každého tvarujeme spirálku. Jde to snadno, začneme od konců směrem ke středu. Uzlíky vyskládané na plech necháme kynout dalších 15 minut a poté pečeme dozlatova zhruba 15-20 minut, podle velikosti jidášů.
Ihned po vyndání z trouby každý uzlík řádné potřete směsí rumu, medu a másla. Podáváme samotné nebo s máslem a medem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.